Foto: TT

Fyrkantigt isberg siktat i Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Nya flygbilder över Antarktis från rymdorganisationen Nasa visar en ovanlig syn: ett rektangulärt isberg med så vassa kanter att det ser ut att vara skuret med kniv.
– Det som gör det så speciellt är att det ser ut som en fyrkant, säger Kelly Brunt på Nasa, enligt BBC.

De jämna kanterna och den platta ytan tyder på att isberget nyligen kalvat och ännu inte hunnit brytas ner av vatten och vind, enligt Nasa.

Och det är inte så konstigt som man kan tro. Liknande isberg har setts tidigare. Kelly Brunt på Nasa beskriver processen som en nagel som blir för lång och som till sist bryts av på längst ut på toppen.

90 procent under ytan

Just det här isberget bröt sig loss från Larsens shelfis på den östra delen av Antarktis, den 16 oktober. Exakt hur stort det är vet ingen. Men, enligt BBC, har experter uppskattat det till mer än 1,6 kilometer brett. Och, som med alla isberg, så är den bit vi kan se bara en bråkdel av hur stort det är. 90 procent av isberget beräknas finnas under vattenytan.

– Räknar man in all is som det innehåller så skulle det fylla varenda bassäng i hela Kalifornien flera gånger om, säger Ted Scambos, forskare på University of Colorado, enligt National Geographic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer