Rosaria Galanti är professor i epidemiologi och hon forskar på hur skolklimatet påverkar den psykiska hälsan. Foto: SVT

Rektor: Psykisk hälsa och lärande går hand i hand

Uppdaterad
Publicerad

Mår skolelever psykiskt bättre om de upplever att lärarna tror på dem och ger feedback? Det håller nu ett stort forskningsprojekt på att ta reda på.

Forskare på Karolinska Institutet undersöker nu om lärande i sig kan ge god psykisk hälsa. 

 – Vi var förbryllade över två trender som var relaterade i tid, men vi visste inte om det fanns något samband.  Den ena trenden är den ökande ohälsan bland unga och den andra det fallande kunskapsläget bland skolelever i Sverige, säger Rosaria Galanti som leder studien. Hon är professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet. 

En skola sticker ut 

Fyra tusen elever på skolor över hela Sverige har fått svara på frågor om skolklimat och sin psykiska hälsa. Resultatet av studien är ännu inte helt klart, men Rosaria Galanti har hittat en skola i studien som sticker ut, nämligen Malmaskolan i Kolsva utanför Köping i Västmanland.

– Det är inte så att barnen på Malmaskolan bara presterar bättre, de mår bättre. Malmaskolan bekräftar vår hypotes att psykiskt välmående är viktigt för inlärning och att lärande stimulerar krafter så att barnen får tillbaka sina energier, säger Rosaria Galanti. 

Elevhälsan fångar upp

Malmaskolan har sedan många år arbetat specifikt med elevhälsan. Rektor, skolsköterska, kurator, speciallärare, studievägledare och fritidsledarare träffas flera gånger i veckan och diskuterar elevernas mående och vad för slags hjälpinsatser de kan sätta in.

Läraren bokar tid om hen känner en oro för en elev. Det kan vara att eleven har förändrat sitt beteende, blivit mer tyst, ensam eller mer utåtagerande. Elevhälsan försöker då gemensamt reda ut vad orsaken är, och hur de kan hjälpa eleven.

Varmt om hjärtat

Om en elev missar ett kunskapsmål måste den ansvarige läraren också kontakta elevhälsan på Malmaskolan. Ingen får komma efter.

– Elevhälsa har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag brukar tänka så här, om vi i grundskolan har haft tio år på oss att ge en elev förutsättningen att klara skolan så vore det väldigt märkvärdig om det inte skulle gå, säger Johan Hallberg som är rektor på Malmaskolan.

Lärande ger hälsa

Arbetet med elevhälsan har gett resultat. På Malmaskolan går 100 procent av niorna ut med godkänt i alla kärnämnen.

– Lärande och hälsa går hand i hand. Om du mår bra så går det att lära sig mer. Och när du lär dig och man talar om det för dig, då verkar du också må bättre, säger Johan Hallberg.

Se Vetenskapens Värld om psykisk ohälsa bland unga på måndag 20.00 i SVT2 eller på SVTplay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.