Om du blir väckt mitt i en dröm stör det din inlärning. Foto: Pixabay

Drömsömn viktig för inlärning

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök med möss har forskare kommit fram till att REM-sömn hjälper mössen att lära sig nya saker. Forskarna tror att REM-sömnen även förbättrar människans inlärning.

REM-sömn är det sömnstadie då man oftast drömmer. Den förekommervanligen fyra-fem gånger per natt. Att få en god sömn är viktigtinför en tenta eller presentation.

Nu visar dessutom amerikanskaforskare i en ny studie med möss att det finns ett direkt sambandmellan hjärnaktivitet under REM-sömn och hur vi lär oss nya sakeroch lagrar det i minnet.

Det visade sig att en störd REM-sömn leddetill att mössens förmåga att lära sig nya saker försämrades.

Iundersökningen riktade forskarna ljus på mössens hippocampus, endel av hjärnan som spelar en viktig roll i bildandet av nya minnen.Metoden kallas för optogenetik.

Genom att rikta ljus mot vissanervceller i hippocampus under REM-sömnen kunde forskarna störade nervimpulser som påverkar inlärning och minne.

Blev mer vilsnaoch orädda

Utan att väcka mössen kunde forskarna visa attstörningar under REM-sömnen försämrade mössens förmåga att komma ihåg var nya objektlåg och kännaigen platser kopplade till smärta.

Men när forskarna däremot gjorde samma sak när mössen intebefann sig i REM-sömn försämrades inte förmågan att lära sig nyasaker.

Forskare har länge trott på sambandet mellan REM-sömn ochminnesinlärning men detta är första gången som man hittat en direktkoppling.

Studien är gjord på möss men forskarna tror att ävenmänniskans minnesinlärning kan påverkas på samma sätt.

LÄS MER:

Boyce et al, Causal evidence for the role of REM sleep theta rhythmin contextual memory consolidation (2016)http://dx.doi.org/10.1126/science.aad5252

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.