Stora Barriärrevet norr om Australien består av tusentals korallrev i formationer som syns ända från rymden. Världens största levande organism. Men det är ett skådespel som är hotat.
Och det är bara graden av hot man är oense om.
Vissa korallforskare menar att korallerna inte klarar ens 1,5 graders uppvärmning på grund av klimatförändringar, och att reven inte kommer att finns kvar alls om bara 35 år.
Halverats på 30 år
Som på Heron Island på Stora Barriärrevet i Australien. Här dokumenterar forskare från universitetet i Queensland världens största korallrevsbestånd. Men det är ett bestånd som har halverats de senaste 30 åren, bland annat på grund av stormar och varmare hav.
I tolv runda tankar på forskningsstationen experimenterar de nu med olika temperaturer och grader av försurning för att försöka se in i korallernas framtid.
– Vi vet redan ganska mycket om vad som händer med enskilda koraller när temperaturerna stiger, men här undersöker vi identiska minirev för att förstå hur hela revformationerna påverkas, berättar dokorand Rene van der Zande.
– Det här är reven, som de ser ut i dag, under ytan. Och de ser bra ut, Vi startar med att ge dem utrymme att växa och i slutet av experimentet har de fyllt upp det utrymmet, allt ser ut som det ska, fyller forskningsledaren Sophie Dove i.
Höjer temperaturen – korallen dör
Men det ändras när forskarteamet förändrar förutsättningarna till de beräknade havstemperaturer och grader av försurning som vi räknar med i framtiden.
– I våra framtida korallexperimenttankar, med högre temperaturer och grader av försurning, dör de flesta av våra koraller, säger Sophie Dove.
Hon ser just ingen framtid alls för korallreven efter år 2050.
Mindre arter blir kvar
Men det är inte alla korallforskare ense om. Mia Hoogenboom vid James Cook-universitetet i Townsville går på en annan linje.
– Det är troligt att vissa arter kommer att klara förhållandena i framtiden, och andra inte. Så vi förväntar oss att korallreven kommer att ha en väldigt annorlunda sammansättning i framtiden, säger hon till SVT Nyheter.
Hon beskriver korallrev utan de stora färgstarka förgrenade koraller som vi är vana att se i de här vattnen. Istället tror hon att mindre koralldjur kommer att lyckas överleva – mindre spektakulära arter, men inte desto mindre viktiga i vad som ibland kallas havets barnkammare, reven.
– De här enklare korallerna verkar vara mer motståndskraftiga mot blekning, och också mot stormar och cykloner, säger Mia Hoogenboom.
Kan skyddas av alger
Och det finns faktiskt ljuspunkter också.
I andra experiment på Heron Island provar forskare hur korallreven påverkas av algpåväxt, och det ser ut som om de kan skyddas av alger.
Men Sophie Dove tror inte att det gör någon skillnad för de här redan hårt pressande ekosystemen i havet.
– Koraller kommer alltid att överleva, men inte korallreven. Visst, kanske kommer de tillbaka om 500 eller 1.000 år, men det gör ingen skillnad för mina barn och barnbarn, de kommer inte att ha varit där då, säger Sophie Dove.