Foto: Stadsmuseet

Upptäckten: Gustav Vasas okända skepp

Uppdaterad
Publicerad

Riddarholmsskeppet på Medeltidsmuseet anses ofta vara en av anledningarna till att Stadsmuseet i Stockholm grundades, men man har faktiskt inte vetat mycket om det mystiska skeppet. Nu visar ny forskning på att den kan ha en dold historia som forskarna aldrig anat.

Riddarholmsskeppet har tidigare trotts vara ett vikingskepp, en bondeseglare och en jagare. Nu avslöjar forskare vid Försvarshögskolan en stor upptäckt gällandes skeppet.

— Jag kollade på Riddarholmsskeppet i samband med annan forskning och upptäckte att något inte var rätt. Bland annat hade man hittat 43 stycken krutkammare men bara några stycken kanoner. Det gick inte ihop och jag insåg att det här är botten på ett mycket större skepp, säger Ingvar Sjöblom, forskare vid försvarshögskolan och personen bakom upptäckten.

Ett massivt slagskepp

Skeppet tros nu vara ett slagskepp på över 200 ton med en besättning på över 100 människor. Efter att Ingvar Sjöblom upptäckte detta bad han om en ny datering på skeppet, den kom fram till att båten byggdes runt 1517.

Den här dateringen placerar båten i samband med Gustav Vasas befrielsekrig och den första svenska flottan. Genom att studera forskning kring Sveriges marina historia av historikern Jan Glete hittade Ingvar Sjöblom en tänkbar ägare: Hans Brask. Han var biskop i Linköping men är mest känd som personen bakom uttrycket ”brasklapp”.

Hans Brask stödde Gustav Vasas befrielsekrig och lånade ut ett skepp till den blivande kungens flotta. Och det kan alltså vara just det skeppet som stått på Medeltidsmuseet i alla dessa år.

— I så fall kan skeppet ha deltagit med att sätta Köpenhamn i brand och i striderna vid Vaxholm där svenska flottan lyckades stänga ute den danska flottan, säger Ingvar Sjöblom.

Hur kändes det när du förstod vad du upptäckt?

— Det är ju jätteroligt, jag blir ju barnsligt förtjust och glad, det är så roligt att kunna bidra med ett nytt historiskt sammanhang, säger Ingvar Sjöblom.

Nästa steg är att visualisera skeppets nya historia på museets utställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer