Forskare från Uppsala Universitet samlar stenprover från den stelnade lavaströmmen. Foto: Therese Bergstedt/SVT

Risk för explosivt vulkanutbrott på Island

Uppdaterad
Publicerad

Det blir mer och mer sannolikt att den isländska vulkanen Bardarbunga kommer att få ett explosivt utbrott som kan orsaka både översvämningar och askmoln. Det säger forskare till SVT:s utsända på Island.

Det var i mitten av augusti i år som jorden började skälva i Holuhraun norr om glaciären Vatnajökull på Island. En spricka öppnades i marken och stora mängder lava började strömma ut.

Större delen av lavafloden verkar komma från vulkanen Bardarbunga, som ligger fyra mil bort under glaciären, och nu finns en risk att den håller på att vakna. Det säger Ólafur Gudmundsson, professor i geofysik vid Uppsala Universitet.

– Vi kan inte ge en exakt siffra på hur stor risken för ett utbrott är, men jag törs säga att det blir alltmer sannolikt, säger han.

Regelbundna jordskalv

Enligt de senaste mätningarna har isen ovanför Bardarbungas krater sjunkit stadigt dag för dag, hittills 28 meter, vilket tyder på aktivitet inne i vulkanen. Jordskalv på runt fem på Richterskalan förekommer regelbundet.

Förloppet vid lavasprickan i Holuhraun påminner om de processer som föregick den närliggande vulkanen Askjas stora utbrott i slutet av 1800-talet. Det finns också vissa likheter med det som hände innan Eyjafjallajökuls utbrott i april 2010.

Då fick flygtrafiken över Europas luftrum stängas ned i sex dagar på grund av ett stort askmoln som det ansågs för farligt att flyga igenom. Hundratals boende i närheten av vulkanen fick evakueras när glaciären ovanför vulkankratern smälte och en flodvåg orsakade stora översvämningar i området.

Om Bardarbunga får ett utbrott kan en liknande situation med både askmoln och översvämningar uppstå, säger Ólafur Gudmundsson.

– Magman som finns längst upp i vulkanen innehåller gaser och vattenånga och därför blir den explosiv. Dessutom täcks kratern av is, och när magman kommer i kontakt med glaciären kan utbrottet bli ännu mer explosivt, säger han.

Besökare får inte gå nära

Isländska myndigheter följer förstås utvecklingen kring Holuhraun och Bardarbunga mycket noga. Ett stort område har spärrats av kring lavaströmmen för att hålla nyfikna besökare på avstånd och det har varnats både för att röken från utbrottet kan innehålla giftiga gaser och att det finns risk för översvämningar.

– Om det händer något under glaciären som orsakar en flodvåg så kommer det bli svårt att hinna evakuera folk därifrån. Så det är därför området är stängt, säger Pálmi Erlendsson. Han är vulkanövervakningsexpert på Islands meteorologiska institut, där personalen arbetat för högvarv sedan i mitten av augusti.

Forskare släpps dock in till sprickan, och utbrottet lockar nu geologer, geofysiker och vulkanologer från hela världen. SVT får tillstånd att följa med in på området tillsammans med forskare från Uppsala Universitet – och får se ett fascinerande skådespel.

Det mullrar och väser när mörkröd lava kastas upp ur jordens inre och runt sprickan har delar av den glödande lavaströmmen som flutit ut nu hunnit stelna och bilda en spröd, svart och rykande skorpa. När mörkret sänker sig över sprickan ser lavan ut som långsamma, gyllene fyrverkerier mot natthimlen.

Och oavsett hur utbrottet än kommer att utvecklas framöver så är det – i det här skedet – trollbindande vackert.

Ett längre reportage om isländska vulkaner sänds senare i ”Vetenskapens värld” i SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.