Den här lilla robotens skapare menar att den har potential för att hjälpa kirurger med darrande händer. Foto: Wyss Institute at Harvard University & TT

Roboten som kan göra läkare stadigare på handen

Uppdaterad
Publicerad

Skakig på handen kan vem som helst vara. Men om man är kirurg arbetar man med hög precision och då kan även små darrningar få konsekvenser. Nu hoppas forskare att deras nya robot kan hjälpa till.

En av förebilderna för den nya roboten är en typ av plockande industrirobot som bland annat används för att snabbt placera praliner i chokladaskar. Den nya roboten är väldigt lik industrirobotarna men är mycket mindre och snabbare vilket öppnar upp för nya möjligheter.

Roboten består av två parallella skivor med tre ”armar” emellan. Den är bara två centimeter hög och kan röra armarna väldigt snabbt, med hög precision och i flera vinklar. De här egenskaperna gör att roboten kan kompensera för vibrationer.

Nytt tillskott

Det finns redan teknik som ska minska handskakningar inom vården. Men nu presenteras alltså en ny robot i den vetenskapliga tidskriften Science Robotics som också kan bli användbar. 

– Jag tycker att det är intressanta resultat. Forskarna demonstrerar att roboten kan kompensera för vibrationer på en frekvens som man ser vid till exempel mikrokirurgiska ingrepp. Det är möjligt att roboten kan bli användbar vid tillämpningar som befintliga tekniker inte kan lösa, säger Christian Smith, robotforskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Ögonkirurgi möjlig tillämpning

Forskarna beskriver att roboten skulle kunna byggas in i kirurgiska instrument och därifrån kunna neutralisera kirurgers handskakningar. I deras studie visar de att roboten just nu har potential att minska handskakningar med 81 procent.

– Vår robot skulle kunna användas vid till exempel ögonkirurgi. Där kan darrande händer vara ett stort problem eftersom kirurgen arbetar i ett så litet område. Men roboten kan programmeras för att göra det mesta som kräver små och precisa rörelser, säger robotforskaren Hayley McClintock vid universitetet Harvard i USA, och en av forskarna bakom studien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.