Foto: TT

Rödvin och blåbär hjälper mot erektionsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Blåbär och rödvin motverkar erektionsproblem. Det visar en stor internationell studie. Störst effekt har dieten på yngre män.

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet får erektionsproblem. För vissa går det över och för andra kvarstår problemen vilket skapar ångest och oro.

Nu kommer en stor internationell studie som visar att en viss typ av diet kan minska risken att drabbas av erektionsproblem.  Enligt forskarna är det viss typ av antioxidanter som kallas flavonoider, som finns rikligt i frukt och grönt, som ligger bakom effekten.

Blåbär, rött vin, citrusfrukter och jordgubbar har alla hög halt den här typen av antioxidanter som tros ha en positiv effekt för män med erektionsproblem. Även broccoli, grönkål och kakao innehåller den här typen av antioxidant.

”Det räcker med några portioner i veckan”, uppger Aedin Cassid, professor och en av författarna bakom forskningsstudien.

Bygger på data från stort antal män

Studien bygger på en stor datainsamling bland män i åldrarna 40 till 75 år. Under tio års tid har männen fått svara på frågor om sin erektionsförmåga och eventuella svårigheter att genomföra samlag. Därutöver har männen även fått uppge hur deras matvanor sett ut.

För att ta bort effekten av andra faktorer som man vet kan påverka mäns erektionsförmåga tog man hänsyn till hur fysiskt aktiva männen var, om de var överviktiga, hur många koppar kaffe de drack per dag samt om de rökte eller inte. Man delade även in männen i åldersgrupper för att kunna ta hänsyn till att potensen avtar naturligt med åren.  

Promenader och rikligt med blåbär

Resultaten visade att bland män som uppgav att de hade en kost rik på flavonoider var risken tio procent lägre att drabbas av erektionsproblem.

Forskning har tidigare visat att fysisk aktivitet kan motverka erektionsproblem men enligt den nya studien kan en diet rik på flavonoider vara lika effektivt som en rask promenad, fem timmar i veckan.

Men att helt ersätta motion med en diet är inte särskilt klokt. Studien visar nämligen att om man kombinerar regelbunden motion med en diet bestående av frukt och grönt med hög halt av flavonoider, kan man minska risken för erektionsproblem med 21 procent.

Ska inte börja rekommendera rödvin

Men att direkt kunna dra några entydiga slutsatser av studien är ännu för tidigt. Det menar Stefan Arver, överläkare och forskare på Karolinska institutet där han har specialiserat sig på mäns hälsa. Däremot är han inte förvånad över att man har hittat en koppling mellan en kost rik på antioxidanter och effekter på erektionsförmågan.

 – Flavonoider är ju antioxidanter och de påverkar kärlfunktioner, vilket i sig är en nyckelfunktion för att erektionsförmågan ska fungera, säger Stefan Arver.

Men att börja rekommendera alla män med erektionsproblem att öka mängden flavonoider tror han inte på.

– Man har hittat en koppling men det är svårt att kunna göra tydliga samband mellan en specifik diet och effekt på erektionsförmågan. Det finns annat som kan spela in. Det är i alla fall intressant att man har hittat en diet som kan ha en positiv effekt, säger Stefan Arver.

A Cassidy et al., Am J Clin Nutr 2016;103:1.

doi: 10.3945/ajcn.115.122010

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.