Foto: SVT

Romson: ”En milstolpe för världen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har startskottet gått för ett kraftigt ökat klimatarbete för alla världens länder. Det säger Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson efter att det historiska avtalet klubbats.

– Det var oerhört omtumlande där inne. Det är oerhört glädjande att få till ett så här starkt avtal, säger Romson när hon kommer ut från pelnum där klimatavtalet klubbades.

Romson säger dock att avtalet inte är det bästa, alla har fått kompromissa, men att det är tillräckligt fylligt.

#vårtklimat

− Ett globalt klimatavtal är en milstolpe för världen och samarbetet för hållbar utveckling. Sverige har länge drivit på för ett avtal som stärker klimatarbetet. För första gången har vi ett globalt klimatavtal där alla bidrar och det är oerhört viktigt, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

”Ska inspirera andra”

Romson menar att det svåra arbetet med att minska klimatutsläppen återstår och att Sverige ska fortsätta visa ledarskap genom konkreta åtgärder på hemmaplan i bred samverkan med alla samhällsaktörer.

– Vi ska bli ett världens första fossilfria välfärdsländer och genom det inspirera och driva på andra, säger hon.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson har under mötet medlat inom två centrala frågor för avtalet: anpassning och frågan om skador och förluster.

– Det är inte orden nu ikväll som räddar klimatet, men nu har vi ett ramverk för fortsatt arbete, avslutar Romson och går in för att lyssna på de som fortfarande talar i pelnum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet