Rött kött kan leda till sjukdom. Foto: Thomas Winje/TT

Rött kött ökar risken för dödliga sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Ny stor studie: Signifikant ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Amerikanska forskare vid Harvard-universitetet har gått igenom provresultat gjorda på 121.000 män och kvinnor, och resultatet är slående. Allt rött kött (nöt- och griskött) leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

– Det är en väldigt solid studie i jämförelse med lite mindre studier som var publicerade tidigare, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska Institutet.

Förutom det omfattande materialet som studien bygger på så är uppföljningstiden i studien hela 28 år. Man kan alltså se en verkligt långsiktig utveckling av personernas hälsotillstånd. Och det ger den här studien en rejäl tyngd, menar Alicja Wolf.

Bearbetat kött värst

Bearbetat rött kött, till exempel korv och pastejer, brukar pekas ut som den största boven i dessa sammanhang. Mycket riktigt visade sig den ökade risken att dö av dessa sjukdomar vara allra högst om man åt bearbetat rött kött. En enda portion om dagen ökade risken att dö i cancer och hjärt-kärlsjukdomar med hela 20 procent.

Men även annat rött kött visade sig vara farligt, enligt forskarnas studie. Bara en portion obearbetat rött kött om dagen ledde till 13 procents ökad risk att dö i cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Håller du dig till råbiff stannar den ökade dödsrisken på 12 procent.

Däremot kunde man se en sänkt risk att dö i cancer och hjärt-kärlsjukdomar – bland dem som i stället ersatte sitt proteinintag med vegetabilier eller vitt kött. Allra bäst riskminskning uppnåddes för den som använde nötter som poteinkälla i stället för rött kött.

Ett halvt kilo är okej

Studien ger inte stöd för en total avhållsamhet. Upp till ett halvt kilo rent kött i veckan är okej, men det innebär att de allra flesta skulle behöva dra ned rejält på konsumtionen, för vi äter i snitt 1,3 kilo kött i veckan.

Sedan 1995 har vi ökat vårt köttätande med tio kilo om året. Då ingår inte kycklingkött, vilket är ofarligt att äta. Varken fågel eller fisk ger ökad risk för cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar, enligt studien.

Studien publiceras i dagens utgåva av tidskriften Archives of Internal Medicine.

Linus Brohult, SVT Vetenskap

linus.brohult@svt.se

Vad räknas som rött kött?

Indelningen i rött och vitt kött kommer från amerikansk terminologi. Rött avser då nöt, gris, får, rådjur, älg osv. Kyckling, kalkon och annan fågel betraktas som vitt kött (med undantag för struts som betraktas som rött kött). Fisk räknas aldrig som rött kött.

Om köttet betraktas som rött har alltså inte någonting att göra med om det är tillagat eller ej, utan bara om vilket djur köttet kommer från.

Källa: Lantbruksuniversitetets webbsajt Livsmedelssverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.