Foto: TT

Ryggskott kopplas till schimpansliknande ryggrad

Uppdaterad
Publicerad

Är du ofta drabbad av ryggskott? Då kan du vara närmare släkt med en apa än vad andra människor är.

Ett forskarlag bestående av vetenskapsmän från Skottland, Kanada och Island  tror sig nu ha kommit fram till varför en del människor lättare drabbas av ryggskott och annan muskelsmärta i ländryggen.

Genom att jämföra ryggrader från schimpanser, orangutanger och uråldriga människoskellett har man upptäckt att ryggrader med en viss utformning löper större risk att drabbas av skador.

– Våra resultat visar på att ryggraden hos människor med diskbråck har en form mer lik ryggraden hos våra närmaste släktingar bland aporna, schimpanserna, än vad ryggraden hos människor utan diskbråck har, skriver forskarna i sin studie, som publiceras i tidskriften BMC Evolutionary Biology.

Mindre anpassade för upprätt gång

De människor som har en sådan, mer schimpanslik ryggrad, har mycket större benägenhet till att skada en av diskarna i det nedersta ryggradspartiet. Denna skada kan utlösas av flera faktorer, men främst genom slitage av musklerna i ländryggen, något som sker naturligt genom att gå upprätt på två ben.

– Vår studie tyder på att vissa människors ryggrader kan vara mindre väl anpassade till upprätt gång, skriver forskarna.

Nyttigt fynd för vården

Anledning till detta beror på evolutionens naturliga gång. Precis som vi exempelvis kan ha olika ögonfärg, har inte alla i dag levande människor följt exakt samma evolutionära bana.

Forskarna hoppas nu att deras fynd ska kunna användas inom vården för att enklare kunna identifiera vilka personer som riskerar att drabbas av ryggskott, och i framtiden arbeta preventivt mot sådana skador på ett annat sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer