Den japanska rymdsonden Hayabusa2 Foto: AP/TT

Rymdsond har landat på asteroid – väntas återvända om två år

Uppdaterad
Publicerad

Den japanska rymdsonden Hayabusa2 har landat på asteroiden Ryugu, omkring 28 miljoner mil från jorden. Sonden ska samla material från asteroiden som sedan ska skickas tillbaka till jorden. Forskare hoppas att prover från Ryugus ska kunna ge svar på frågor om liv och universum.

Under natten till fredag svensk tid påbörjade den japanska rymdsonden Hayabusa2 sin landning på asteroiden Ryugu. Det meddelar den japanska rymdsonden Jaxa.

Väl på asteroiden ska rymdsonden avfyra ett slags skott på asteroidens yta med syfte att få stoff att lossna, som sonden sedan ska fånga upp.

Forskare hoppas att prover från Ryugu ska kunna ge svar på frågor om liv och universum. Bland annat om ämnen från rymden hjälpte till att skapa liv på jorden.

Sonden kommer lämna Ryugu december 2019, och om allt går som väntat, återvända till jorden i slutet av år 2020. Tanken är då att proverna ska analyseras. 

Rymdforskaren John Bridges säger till CNN att insatsen kräver enorm fingerfärdighet, men att proverna möjligtvis kan säga oss något om solsystemens tidiga historia, skulle man lyckas få hem proverna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer