En av tjugoåringarna som fick svag el i hjärnan, vilket förbättrade minnet. Foto: Reinhart Lab/Boston University

Så får du bättre minne med elektricitet

Uppdaterad
Publicerad
En mössa med elektroder utanpå huvudet kan ge äldre människor lika bra arbetsminne som folk i tjugoårsåldern. Strömmen stärker samarbetet mellan olika delar av hjärnan, enligt en ny studie.

Arbetsminne är vad man behöver för att komma ihåg ingredienserna i ett recept under några sekunder medan man går till skafferiet. Med stigande ålder blir arbetsminnet sämre, men det går att påverka.

– Vi kan få ditt minne att fungera lika bra som det gjorde när du var mycket yngre, säger Robert Reinhart, hjärnforskare vid Boston University i USA.

Han testade arbetsminnet hos drygt fyrtio personer i åldrarna 60–76 år, och lika många i tjugoårsåldern. Som väntat gick det bättre för ungdomarna. När de gjorde testet – som gick ut på att komma ihåg bilder – syntes ett tydligt mönster i deras hjärna. Hjärnvågorna blev mer samordnade i deras tinning- och pannlober, som är viktiga för minnet.

Tog på en mössa

I nästa steg fick de äldre försökspersonerna ta på sig en mössa med inbyggda elektroder. Forskarna stimulerade hjärnan med mycket svag växelström under en knapp halvtimme. Strömmen var anpassad till varje individs naturliga hjärnvågor. Den stärkte signalerna mellan tinning- och pannloberna.

Effekten var påtaglig; de äldre fick lika bra arbetsminne som de yngre. Forskarna avslutade sina mätningar efter 50 minuter.

– Men jag gissar att effekten kan sitta i längre, säger Robert Reinhart.

Snygg forskning

Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet i Solna, har tagit del av resultaten.

– Det är väldigt snygg forskning. Den visar inte bara att det finns en effekt, utan också en trolig mekanism bakom det hela, säger han.

Torkel Klingberg understryker att det än så länge är oklart om upptäckten går att omsätta i något som verkligen hjälper äldre människor med vacklande minne. Bland annat behövs forskning om de långsiktiga effekterna. Men eftersom strömmen är så svag är det knappast troligt att el-stimuleringen skadar hjärnan, enligt Torkel Klingberg.

Studien publicerades i Nature Neuroscience.

Om forskningen

Visa

Det finns många olika sätt att stimulera hjärnan med elektricitet. Den aktuella studien bygger på en metod som kallas HD-tACS (high definition transcranial alternating-current stimulation). Elektroder utanpå skallen levererar en svag växelström, vilket betyder att strömmen hela tiden växlar riktning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer