Pojkar och flickor fostras in i traditionella könsroller redan i tio års ålder, visar en ny studie. Foto: Mark Lennihan/APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så fostras barn in i traditionella könsroller redan i tio års ålder

Uppdaterad
Publicerad

Flickor och pojkar får tidigt höra hur de ska vara och bete sig för att passa in. Redan i tioårsåldern pressas de in i snäva könsroller. Det visar en ny global studie som har gjorts med barn och föräldrar i fattiga områden i storstäder i 15 länder.

Forskare bakom studien har gjort separata intervjuer med 450 barn i åldrarna 10-14 år och deras föräldrar i 15 låg-, medel-, och höginkomstländer.

Forskarna tittar bland annat på hur barn socialiseras in i könsroller, attityder till vänskap och könsnormer i kärleksrelationer. Det som deltagarna hade gemensamt var att de bodde i socioekonomiskt utsatta områden i storstäder.

Rapporten är ett resultat av ett samarbete mellan Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health och Världshälsoorganisationen, WHO.

Barnens förutsättningar

Anna Kågesten, forskare inom global och sexuell hälsa på Karolinska Institutet, var tidigare forskningssamordnare för studien som nu publiceras i Journal of Adolescent Health. De närmaste åren kommer allt fler människor bo i storstäder, och därför är det angeläget att undersöka barnens förutsättningar.

En gemensam nämnare för intervjuerna med barnen är att de beskriver hur de tidigt får veta hur de ska bete sig för att passa in i könsrollsmönstret.

Liknande normer

Anna Kågesten har själv undersökt barns och föräldrars attityder till könsroller i kärleksrelationer som en del av projeket. Deltagarna bodde i fem ekonomiskt utsatta områden i USA, Ecuador, Skottland, Belgien och Kenya. 

Studien visade att det gick bra för föräldrarna att deras söner hade en romantisk relation i 10-14-årsåldern, medan det var mindre okej för döttrarna. Det skiljde sig inte åt mellan rika och fattiga länder.

– Det som kanske förvånade oss var att det såg så pass likt ut när det gäller just normer för killar och tjejer, säger Anna Kågesten.

– Det är ett budskap som dessvärre är ganska vanligt. I och med puberteten så vidgas ofta killarnas utrymme, medan tjejernas utrymme krymper.

Dölja eller framhäva kroppen

Rapporten visar att pojkar lär sig att de ska ta initiativ och vara utåtriktade, medan flickor i stället får veta att deras kropp är deras viktigaste tillgång. För flickor kan det innebära att de antingen får lära sig att dölja eller framhäva kroppen.

– Den här undersökningen visar att tjejer får lära sig att kroppen är en stor tillgång och det kan bli viktigt att visa upp den på olika sätt, säger Anna Kågesten.

Tvingas in i barnäktenskap

Robert W Blum, professor inom urban hälsa vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, menar att snäva könsroller skapar problem för både killar och tjejer.

– Flickor tvingas in i barnäktenskap eftersom de tidigt lär sig att de är svaga och inte kan ta hand om sig själva, säger Robert W Blum.

Det behöver inte vara dåligt att anpassa sig till traditionella könsroller, men forskarna menar att det blir problem när de är begränsande, hindrar flickor från att gå klart skolan, lär pojkar att det är manligt att vara utåtagerande eller gör att tjejer inte vågar gå ut.

Blandade budskap

Även om Sverige inte ingår i studien tror Anna Kågesten att det kan vara viktigt att satsa på mer utbildning inom jämställdhet även här.

– Vi lever i ett mångkulturellt samhälle där det finns många olika attityder kring könsroller. Som ung person i Sverige i dag kan man få väldigt många blandade budskap kring hur man ska vara som tjej eller kille, säger Anna Kågesten.

I studien deltog barn och föräldrar från följande länder: Bolivia, Belgien, Burkina Faso, Kina, Kongo, Ecuador, Egypten, Indien, Kenya, Malawi, Nigeria, Skottland, Sydafrika, USA och Vietnam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.