Foto: Scanpix

Så håller du dig torr i regnet

Uppdaterad
Publicerad

Blir man minst blöt om man springer eller går genom ett ösregn? Den gamla frågan får nu ett nytt svar. Spring för allt vad tygen håller är slutsatsen av ny forskning i ämnet. Men med vissa undantag.

Vi känner alla igen problemet. Plötsligt öppnar sig himlen och med paraplyet kvar hemma i hallen så gäller det att hitta skydd undan regnet. Om du springer så är du kortare tid ute i regnet, samtidigt som du kommer springa in i fler regndroppar. Så vad är den bästa strategin?

Både fysiker och matematiker har tampats med det här blöta problemet innan, men slutsatserna har varierat. När vissa hävdat att det finns en optimal hastighet när vi rör oss genom regn, så har andra besvarat frågan ”Ska jag springa eller gå?” med ett uppgivet ”Det spelar ingen roll, du blir lika blöt i vilket fall”.

Men nu publiceras alltså forskning i European Journal of Physics, där den italienske fysikern Franco Bocci presenterar nya idéer på en lösning till torrskoddhetens fromma.

Invecklad fråga

Problemet kring bästa regnstrategin är inte helt enkelt, eftersom det är många olika faktorer inblandande. Kroppsform, regndropparnas storlek och vindriktning är bara några av de saker som man måste ta hänsyn till.

– I tidigare försök att lösa problemet har man kommit fram till ett enkelt svar på frågan. Men jag har funnit att problemet är betydligt mer komplicerat, menar Franco Bocci.

En av de svåraste nötterna att knäcka är just att människan har en ganska invecklad kroppsform. Tidigare studier har oftast antagit att ett människokropp förenklat kan ses antingen som en långsmal fyrkantig låda eller som en platt yta som rör sig genom regnet.

Men för andra former, som cylindrar, så ser lösningen helt annorlunda ut, enligt Franco Boccis resultat. Och korta och tjocka bör välja en annan strategi än långa och smala.

Forskarens bästa tips

Utifrån de ganska invecklade beräkningarna finns det lyckligtvis ett par generella slutsatser att dra. Franco Boccis bästa tips för torrskoddhet lyder därför: spring med full fart!

– Det bästa är att springa, så fort du bara kan. Inte alltid – men för det mesta.

Undantagna från regeln är långsmala personer.

– Om du är riktigt smal är det mer sannolikt att det finns en optimal hastighet. Annars är det bättre att springa snabbt.

Och, tips nummer tre från Franco Bocci är att tänka på vindriktningen. Med vinden i ryggen så är den optimala strategin att springa exakt med vindens hastighet, vilket kanske är lättare sagt än gjort.

Vetenskapsredaktionens bästa tips en sommar som denna lyder dock: glöm inte paraplyet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.