När kroppens temperatur höjs på grund av till exempel feber så arbetar en viss typ av neuroner i hjärnan för fullt för att sänka temperaturen. Foto: TT

Så håller kroppen temperaturen

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har hittat exakt vilka neuroner som styr vår kroppstemperatur. Kunskapen skulle kunna användas för att undersöka vilken roll förändring av kroppstemperatur kan spela vid olika typer av sjukdomstillstånd.

Vilka mekanismer är det egentligen som ligger bakom att kroppen lyckas hålla en temperatur på runt 37 grader, livet ut? Den frågan har forskare från bland annat Italien och Tyskland nu närmat sig ett svar på.

Man har tidigare vetat att den delen av hjärnan som heter hypotalamus är avgörande för kroppstemperaturen. Hypotalamus är en liten del som sitter ungefär mitt i hjärnan, och som dessutom är viktig för att bland annat kontrollera vår sömn och ämnesomsättning. Exakt hur de molekylära mekanismerna bakom hjärnstyrningen av kroppstemperaturen fungerar, har däremot varit oklara.

Kunskapen kan bli värdefull

Genom experiment på möss såg man att en specifik typ av nervceller i hypotalamus aktiveras när kroppstemperaturen översteg 37 grader. Genom aktivering av dessa celler bromsades kroppstemperaturen. Ju högre temperaturen steg hos mössen på grund av feber, desto högre aktivitet hos cellerna. När forskarna slog ut dessa neuroner så sänktes inte temperaturen alls.

Aktiviteten såg man i en typ av protein som bildar en jonkanal som kallas förTRPM2. Den här jonkanalen öppnades ju mer temperaturen steg.

Forskarna har alltså hittat ett sätt att kontrollera kroppstemperaturen hos möss. På sikt kan den här kunskapen bli värdefull vid undersökning av patienter som lider utav förhöjd kroppstemperatur på grund av olika sjukdomar, menar forskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.