Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att se hur forskarna tror att T-rex lät och såg ut. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Lyssna: Så här lät Tyrannosaurus rex

Uppdaterad
Publicerad

Tyrannosaurus rex kunde troligen inte ryta. Med ny teknik har forskare återskapat vad de tror kan vara dinosauriens läte och resultatet blev ett mullrande ljud.

Är man störst och starkast behöver man inte låta mest – man är farlig nog ändå. Genom att använda de kunskaper man har om hur Tyrannosaurus rex såg ut hoppas forskare nu också lära sig mer om hur hon kan ha låtit. 

I en studio experimenterade en zoolog och en paleontolog fram ljudet med något oväntade resultat, vilket visas i Vetenskapens Värld. 

Fåglar och krokodiler  

Dinosauriernas närmaste släktingar är fåglar och till viss del reptiler som krokodiler och alligatorer. Kanske är det inte så konstigt att Tyrannosaurus rex inte hade ett så skrämmande läte.   

Med dagens teknik kan man rekonstruera Tyrannosaurus rex inneröra och se vilka toner den kunde uppfatta starkast. Forskarna menar att detta kan lära oss mer om vilka läten den själv gav ifrån sig, eftersom dinosaurierna måste ha kunnat kommunicera med varandra.  

Infraljud 

I rekonstruktionen såg man att innerörat kan ha varit speciellt känsligt för väldigt låga ljud. Kanske så pass låga att vi människor inte ens hade kunnat höra dem – så kallade infraljud.  

Människan kan bara uppfatta infraljud i form av vibrationer och då måste ljudnivån vara väldigt hög.  

Kusliga läten 

De här resultaten visar att Tyrannosaurus rex troligen inte gav ifrån sig några kraftfulla ryt utan det blev som mest ett kusligt, mullrande ljud.   

– Det låter nästan lite mesigt, men man måste nog kunna känna ljudet i marken också, inte bara höra. Det är som att se en rockkonsert på tv. Det blir ingen känsla, säger Lars Werdelin, professor i paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.  

Han säger att vi aldrig kommer att få veta hur Tyrannosaurus rex egentligen lät, men det är möjligt att det också kan handla om ett ljust pipande. 

– När krokodiler lockar på sina ungar ger de ifrån sig ett gulligt litet tjipp-ljud! Något liknande kan Tyrannosaurus rex ha använt, säger Lars Werdelin.

Filmen T-Rex okända sidor sänds i Vetenskapens värld måndagen den 25 februari i SVT 2 kl 20 och på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer