Så här låter en vind på Mars

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har ljud som det mänskliga örat kan uppfatta fångats på Mars. I klippet här ovan kan du lyssna på vinden som Nasas rymdsond Insight plockade upp efter drygt en vecka på planeten.

Insight landade på planeten Mars den 26 november och tanken är att sonden ska studera rörelser inne i planeten för att vi ska kunna förstå hur jorden och andra planeter i vårt solsystem skapades.

– Att vi fångade upp det här ljudet var ett oväntat nöje. Men en del av vårt uppdrag är att mäta rörelser på Mars. Och naturligtvis inkluderar det rörelser orsakade av ljudvågor, säger Bruce Banerdt, chefsforskare för Insight vid Nasa, i ett pressmeddelande.

Det var ingen stark vind som fångades, Nasa uppskattar vindstyrkan till mellan 5 och 7 meter per sekund. Ljudet från vinden fångades av två känsliga instrument på rymdsonden.

Tydligare ljud väntar

Anledningen till att ljudets frekvens är väldigt låg är att atmosfären på Mars är väldigt tunn och nästan uteslutande består av koldioxid.

Men fler, ännu tydligare ljud från Mars väntar. År 2020 ska en Marsrobot landa med två mikrofoner ombord. Tanken är att den ena mikrofonen ska spela in ljud från landningen.

Den andra ska fånga upp ljudet från en laserpuls som roboten kommer skicka ut. Genom att lyssna på förändringar i ljudfrekvenserna när laserpulsen studsar, ska det vara möjligt att urskilja olika material på planeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer