SVT:s musikredaktör Ella Petersson tycker till om Voyagers guldskiva Foto: NASA / Janne Danielsson JAD

Så bra är musiken som utomjordingarna ska lyssna på

Uppdaterad
Publicerad

Ombord på rymdsonderna Voyager finns guldskivor med olika musikstycken som ska representera hela världen. Nu har ”The Golden Record” även släppts här på vår jord som en gyllene dubbel-LP. SVT:s musikredaktör Ella Petersson reder ut om den är värdig utomjordiska öron.

Vad tycker du om guldskivan?

– Den låter lite som att en amerikansk man har tittat på en greatest hits-skiva med klassisk musik. Jag saknar en musikalisk bredd, särskilt vad gäller den klassiska musiken som är mitt område. Bach, Beethoven och Mozart är såklart centrala figurer i musikhistorien, men samtidigt blir det bara tyskspråkiga gubbar. Jag saknar något riktigt romantiskt. Maria Callas, till exmepel. Världens mest kända operasasångare. Tänk om hon hade fått sjunga Tosca!

Vad hade du valt för musik?

– Förutom lite mer klassiskt från Italien, Frankrike eller Storbritannien, hade jag gärna sett mer folklig musik. Var är Elvis och Beatles? De som satte ihop skivan ville nog framförallt visa på god smak, de verkar inte tänkt på vad människor faktiskt lyssnar på. Dolly Parton hade varit kul också. Skivan är ju ganska gubbtät.

Hur väl representerar skivan mänskligheten?

– I stort känns skivan känns verkligen västcentrerad. De har förvisso gjort vissa nedslag runt om i världen för och lyckats få med en del intressant. Men samtidigt känns det lite som att det gjorts på måfå, exempelvis saknas det helt musik från arabvärlden. Som sagt, de hade kunnat göra skivan mycket folkligare. Om vi ska presentera oss för utomjordingar borde vi väl visa på vad vi gillar på riktigt.

Vad tror du utomjordingar hade gillat mest på skivan?

– Jag tror att de skulle fastna för Beethovens stråkkvartet. Det är det vackraste stycket på hela skivan. Då hade de tänkt att det här är sympatiska personer från en planet vi vill lära känna.

Se mer om Voyager och guldskivan i filmen: Resan till solsystemets utkant del 2 i Vetenskapens Värld den 2 april klockan 20.00 i SVT 2 eller direkt på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.