Ett av de värsta abstinensbesvären för rökare som försöker fimpa är oroskänslor och ångest. Nu har forskare hittat en nervkrets i hjärnan som skapar ångesten – och lyckats stänga av den. Foto: Jessica Gow/TT

Så kan abstinensångest lindras

Uppdaterad
Publicerad

Nikotin är starkt beroendeframkallande. Det vet alla som någon gång har försökt sluta röka eller snusa. Nu har forskarna hittat en nervkrets i hjärnan som skapar ångest vid nikotinabstinens – och lyckats stänga av den.

Försöken är gjorda med den allra senaste metoden inom hjärnforskning: optogenetik. Och de är gjorda på möss. Mössen gjordes först nikotinberoende genom att få nikotin i sitt dricksvatten under flera veckor. Sedan fick de plötsligt inget nikotin och utsattes för olika beteendetester. Bland annat undersökte forskarna i vilken grad mössen vågade utforska öppna, exponerade platser istället för att bara trycka i trygga hörn.

Människor har en betydligt mer avancerad hjärna än möss, men eftersom det här rör basala mekanismer, djupt inne i hjärnan, är resultaten relevanta även för människor.

Ett av de värsta abstinensbesvären för dem som försöker fimpa är att de känner sig oroliga och ofta får ångest. Men hittills har det varit okänt vad som egentligen händer i hjärnan och som skapar de här oroskänslorna.

Men nu har amerikanska forskare lyckats identifiera en nervkrets i hjärnan, som triggar ångest vid nikotinabstinens.

– Man har anat att en sådan här nervkrets kan finnas, så på det viset är resultaten inte förvånande. Men ingen har kunnat visa det så här snyggt och detaljerat innan. Nu kan vi ta det för säkert, säger Mia Ericson, beroendeforskare vid sektionen för psykiatri och neurokemi vid Göteborgs universitet.

Stressrelaterad signalsubstans

I vanliga fall riktar beroendeforskningen in sig på signalvägar i hjärnans belöningssystem. Nikotinet i tobaken binder till receptorer som ger upphov till en frisättning av dopamin, vilket får oss att känna välbehag, men som ger motsatt effekt i en nikotinberoende hjärna, när receptorerna inte får nikotin längre.

Men här är det alltså en annan nervkrets och en annan signalsubstans som är inblandad, nämligen den stressrelaterade signalsubstansen CRF1. Och det ger andra mål att rikta in sig mot när man försöker utveckla läkemedel som ska hjälpa dem som försöker sluta röka.

– De har använt optogenetik, en av de riktigt häftiga nya metoderna, för att identifiera den här kretsen. Med hjälp av ljus kan de sätta på och stänga av de inblandade receptorerna. Det är en mycket mer specifik metod än att ge farmakologiska substanser. Och de har visat att det ångestliknande beteendet hos mössen försvinner när de manipulerar den här kretsen, säger Mia Ericson.

– På sikt det kan ge uppslag till en riktad behandling, men vägen dit är mycket lång.

Optogenetik

Optogenetik bygger på en kombination av genetisk modifiering och ljus. Enskilda nervceller i hjärnan modifieras med en gen som producerar ett ljuskänsligt protein. De modifierade cellerna kan sedan slås av och på som en strömbrytare, med hjälp av ljus. Metoden gör att man kan kontrollera en typ av celler i hjärnan utan att andra celler påverkas.

Källa: Gentekniknämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.