Foto: TT

Så kan du skydda dig mot att bli hackad

Uppdaterad
Publicerad

Internationella experter på IT-säkerhet menar att vi ser en ökad risk för hackerattacker, inte minst på grund av att privatpersoner har alltfler uppkopplade prylar. Risken finns att cyberkriminella av olika slag tar över och kan styra uppkopplade enheter utan att det märks för enhetens innehavare. Detta hände till exempel vid en stor IT-attack i höstas, då bland annat privatanvändares webbkameror styrdes till att slå ut en del av internets adressbok.

SVT lät tre experter på IT-säkerhet ge sina råd för hur vanliga användare kan skydda sig på internet:

Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec:

1. Skydda alla dina uppkopplade enheter, många glömmer att även smart-tv:n är uppkopplad mot hemnätverket.

2. Använd alltid ett antivirusprogram samt en säker router och gå regelbundet in på tillverkarnas webbplatser för programuppdateringar och patchar.

3. Undvik att installera program eller appar från osäkra källor.

4. Ändra alltid standardlösenord, använd alltid starka och unika lösenord på din router, dina smarta enheter och ditt/dina WiFi-nätverk.

5. Dubbelkolla alltid avsändaren innan du öppnar ett mail. Hackers blir allt bättre på att få mailet att se autentiskt ut men det finns några knep att ta till, exempelvis kan du hålla muspekaren över namnet om mailadressen är gömd för att få upp hela adressen.

Olle Segerdahl, säkerhetsexpert på F-Secure:

1. Använd ett säkerhetsprogram från en pålitlig leverantör.

2. Använd en lösenordshanterare för att skapa unika lösenord för olika tjänster.

3. Se till att datorer och mobila enheter hålls uppdaterade med senaste programvara.

4. Om du måste använda publika WiFi-nätverk, använd ett VPN för att skydda dig.

5. Var aktsam för bluffar i e-posten, skurkar ”lånar” förtroendeingivande företagsnamn och skickar falska fakturor, säkerhetsvarningar och erbjudanden.

Peter Jonegård, säkerhetsexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB):

1. Låt din dator och mobil hålla sig uppdaterade med senaste programvarorna.

2. Välj ordentliga lösenord och använd tvåfaktorsinloggning på de tjänster som erbjuder det.

Tvåfaktorsinloggning innebär att det inte räcker med lösenord, utan att du exempelvis också måste ange en kod som skickas via sms till din mobil. Denna funktion kan aktiveras på exempelvis Gmail och Outlook.

3. Var säkerhetsmedveten både hemma och på jobbet. Reflektera över oväntade uppmaningar i mejl och på webbsidor. Är det rimligt att du ska ange ditt lösenord eller kontouppgifter här?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.