Forskare vid Karolinska Institutet i Solna kan nu bevisa att det enkelt går att lura hjärnan så den tror att tomma luften är en del av vår fysiska kropp. Foto: Scanpix

Så kan hjärnan känna kroppsdelar som inte finns

Uppdaterad
Publicerad

Vår egen hjärna är inte att lita på. Forskare vid Karolinska Institutet i Solna kan nu bevisa att det enkelt går att lura hjärnan så den tror att tomma luften är en del av vår fysiska kropp.

Det här är avgörande kunskap för att kunna utveckla behandling för så kallade fantomsmärtor som de som amputerat ofta upplever i kroppsdelar som inte finns kvar.

Redan för 15 år sedan visade forskare i ett berömt experiment som kallades ”Gummihanden” att det går att förflytta kroppens medvetande till en kopia av en egen kroppsdel.

Men nu har svenska forskare lyckats gå ett steg längre. De kan idag visa att vi kan förflytta vårt medvetande av en kroppsdel till tomma luften. Hjärnan kan alltså luras till att tro vår hand finns utanför den fysiska kroppen.

– Vi blev oerhört förvånade när vi såg resultaten, säger Arvid Guterstam, hjärnforskare vid Karolinska institutet som gjort experimenten. Det märkliga är att det inte går att förflytta medvetandet till en träkloss eller nåt annat som inte liknar den egna kroppsdelen. Men uppenbarligen kan hjärnan skapa en kroppsdel i tomma intet på det här sättet.

Tjuvkopplar hjärnan

Det forskarna gjort är att koppla om hjärnan på ett enkelt sätt. Den riktiga handen hos en försöksperson placeras bakom en skärm så den inte syns. Sen penslar forskaren med en liten borste på den riktiga handen och i luften bredvid skärmen med exakt samma rörelser. Efter ungefär en minut börjar nästan alla som utsätts för det här experimentet att känna att det finns en hand i tomma luften där ena penseln förs.

– Det här förklarar hur hjärnan fungerar hos människor som amputerats. De kan ofta uppleva och känna att de har kvar den förlorade kroppsdelen, säger Arvid Guterstam. Människor som amputerats drabbas ofta av svåra smärtor i den kroppsdel som inte längre finns och vår forskning är ett steg mot att kunna behandla sådana här smärtor, säger Arvid Guterstam.

Behandla fantomsmärtor

Forskningen på Karolinska syftar just till att lära forskare och läkare mer om den här typen av fenomen, så kallade fantomsmärtor, för att på sikt kunna utveckla nya behandlingsmetoder.

Redan nu har forskarna börjat behandla fantomsmärtor hos amputerade. En amputerad arm som gör ont, fast den inte finns, uppfattas fortfarande av hjärnan som om den finns. Därför har forskarna testat att påverka och behandla den osynliga handen med olika former av beröring för att lindra smärtan.

– Vi har faktiskt sett att det går att behandla icke existerande lemmar på det här konkreta sättet, berättar Henrik Ehrsson, docent vid institutionen för neurovetenskap. Vi har testat att dra och massera den osynliga kroppsdelen på människor som amputerats och som upplever fantomsmärtor. Och det har hjälpt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.