Smältande inlandsisar ger inte samma höjning av havsnivån över hela klotet. I stället kan smältningen påverka kuststäder på ett väldigt specifikt sätt, enligt ny forskning. Foto: Brennan Linsley/TT

Så kan smältande isar påverka världens kuststäder

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro för hur smältande glaciärer och inlandsisar ska påverka samhällena längs våra kuster. Nu har forskare i USA tagit fram ett nytt verktyg som ska hjälpa kustplanerare att bedöma riskerna.

När klimatet blir varmare förväntas det leda till en ökande smältning av landisar. Det väntas i sin tur leda till snabbare stigande havsnivåer, som i sin tur utgör ett hot mot våra samhällen och framför allt våra kuststäder.

Forskare i USA har tagit fram början till ett verktyg som ska hjälpa kustplanerarna att bättre förutse vilken påverkan smältande glaciärer kan få. De har använt sin beräkningsmodell på 293 kuststäder. 

– Det här verktyget hjälper samhällsplanerarna att få en bild av hur smältande isar påverkar deras stad, säger Eric Larour, isforskare vid Jet Propulsion Laboratory.

Förändrar gravitationsfältet

De baserar sin studie, som presenteras i Science Advances, på observationer av förändringar i inlandsisar mellan 2003 och 2015. Modellen visar bland annat att en stad som Stockholm kan få se stigande havsnivåer till följd av smältande isar som ligger så långt bort som Antarktis, Alaska och Patagonien. Avsmältningen i närliggande områden, som Grönland, kan i stället ge motsatt effekt, alltså minskade nivåer eller ingen höjning alls. 

– Istäckena är så tunga, att när de smälter så förändras jordens gravitationsfält. Det innebär att isen inte har samma dragningskraft på havet. Städer som ligger närmast de här områdena kan i stället få se sjunkande havsnivåer, säger Eric Larour.

Ger inte samma höjning

Forskarnas modell måste vidareutvecklas, och landhöjningen efter den senaste istiden behöver tas med i beräkningen. Men förhoppningen är att det ska gå att ta fram ett verktyg som kan användas i samhällsplaneringsarbetet.

– Vi hoppas att det här verktyget kan hjälpa kustplanerarna att röra sig bort från föreställningen att smältande isar ger samma höjning över hela klotet, utan i stället kan få en väldigt specifik påverkan på olika städer, säger Eric Larour.

”Jätteallvarlig fråga”

Ralf Döscher arbetar med klimatscenerier vid SMHI. Han är expert inom havsisar, som när de smälter inte ger samma effekter på havsnivån.

– Testa att lägga is i din kaffekopp, då händer ingenting. Men smältande is på land kan ge en höjning av havsnivån. Det är en jätteallvarlig fråga, även om det finns stora osäkerheter. Därför kan det vara bra med ett verktyg som försöker göra en bedömning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.