Så ska robotar bli mänskligt smarta

Uppdaterad
Publicerad

Mänsklig intelligens hos robotar är fortfarande långt borta, men de kommer snart att kunna förklara hur de löser sina uppgifter och interagera bättre med människor.

Robotar med artificiell intelligens, AI, är redan nu smartare än människor på vissa områden, som att spela schack och brädspelet Go. Men de robotar som lärt sig det är bra på just det, och ingenting annat.

För att robotar ska kunna bli smarta på ett mänskligt sätt behöver de kunna lära sig en förmåga och sedan ta hjälp av den erfarenheten för att utföra andra uppgifter.

– Det finns saker som vi vet att vi måste bli bättre på för att bygga mer generell och tillämpningsbar artificiell intelligens. Vi måste till exempel bygga mer resonerande system som lär sig grundläggande begrepp i världen, Säger Daniel Gillblad, som är dataanalytiker och leder AI-forskningen på forskningsinstitutet Swedish Intitute of Computer Science.

Att det skulle komma en robot som kan resonera som en människa och ta sig an nya uppgifter i samma utsträckning tror Daniel Gillblad är långt borta. Men om tio år tror han att robotar kan utföra mycket bredare uppgifter. Olika typer av artificiell intelligens kan då kopplas ihop och delkomponenter såsom interaktion och talförståelse har blivit bättre.

– Vi måste bli bättre på att koppla ihop olika typer av data, som text, bild och ljud, till en gemensam kunskapsbas som systemen står på, och baserat på den kan robotarna lära sig nya saker snabbare. Det behöver hända, men hur vi ska komma dit är vi osäkra på än så länge, säger Daniel Gillblad.

Osynliga framsteg

Det framsteg som först och främst kommer att utvecklas inom artificiell intelligens är bättre interaktion med AI-robotarna.

– De kommer att agera med oss mycket mer naturligt. De har mer av ett minne och kan resonera, och ställa motfrågor och så vidare. Vi kommer att se jättestora framsteg på såna saker, säger Daniel Gillblad.

Även infrastruktur i samhället som de flesta av oss inte tänker på kommer att automatiseras och effektiviseras inom en snar framtid. Exempelvis elnätet kommer att kunna styras av artificiell intelligens helt automatiskt på ett mer effektivt sätt.

– Våra elnät, våra transportsystem, allt möjligt sådant kommer att bli smartare och smartare. Sådant som vi inte kommer att tänka på i vår dag.

Något som det också forskas mycket på just nu är hur robotarna ska kunna redovisa hur de löst en viss uppgift. Det är i dagsläget ofta många miljarder uträkningar, där roboten lär sig efter exempel på exempel.

Att det fungerar går att se, men vad exakt de bygger sina resultat på vet vi ofta inte. Dessa resultat ska ligga till grund för beslut som vi människor fattar, och det är viktigt att det blir rätt.

– Om vi ska fatta riktiga beslut måste robotarna kunna förklara bakgrunden och ungefär hur osäkra de är. Vi kan ta ett exempel med självkörande bilar. Det är stor skillnad på att säga att jag är helt säker på att det är en soptunna där vid sidan av vägen och det är en soptunna men jag är väldigt osäker, det kan vara något annat. Det leder till olika beslut, om vi är osäkra måste vi vara försiktiga.

Mer artificiell intelligens i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.