Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sociala medier har inspelningen från Nasa liknats vid musik från artisten Björk. Hör klippet och rymdforskarens förklaring bakom ljudet. Foto: Nasa, Storyblocks

Kuslig inspelning av svart hål – forskaren: ”Inte ljud på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Nasa släppte under helgen ett ljudklipp av ett svart hål, och det kan uppfattas låta ganska kusligt.

Ljudklipp innehåller ljudvågor som kommer från det enorma svarta hålet i mitten av Perseus galaxkluster, som är mer än 200 miljoner ljusår bort.

Ljudet som Nasa släppte är redigerat så att det kan höras av mänskliga öron.

– Man har skruvat upp frekvensen enormt mycket. Det har på ett fiffigt sätt försökt visa hur gasen är fördelad i det svarta hålet. Men det är inte ett ljud på riktigt, det finns inte ljud i rymden så som vi uppfattar det, säger Eric Stempels, rymdforskare vid Uppsala universitet.

Eric Stempels menar förvisso att ljudet är mer eller mindre helt artificiellt, men säger samtidigt att det finns ett användningsområde för tekniken. Han säger att man kan använda tryckvågor för att förstå hur objekt är uppbyggda.

– Man skulle kunna använda ljud i stället för bild för att få fram data.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.