Livet frodades då Antarktis var grönt

Uppdaterad
Publicerad

För 200 miljoner år sedan var Antarktis en grön ö som kryllade av liv. Här fanns både dinosaurier och små hundliknande djur samt enorma amfibier. Spela videon för att se tre djur som forskare har hittat fossil från.

För 250 miljoner år sedan drabbades jordklotet av ett extremt massutdöende. 96 procent av alla arter i haven dog ut och 70 procent av alla landlevande djur. Det var det allra största massutdöendet i jordens historia och tros ha orsakats av väldiga vulkanutbrott i Sibirien. Koldioxid fyllde atmosfären och jordens temperatur steg flera grader.

Överlevde katastrofen

Men ett djur som faktiskt tycks ha överlevt katastrofen är en hundliknande varelse, Lystrosaurus. I filmen ”Antarktis dinosaurier” kan man se hur paleontologer hittar ett fossil från det lilla djuret.

–  Det är en överlevare, en av få landlevande arter som överlevde massutrotningen vid Perm säger Pete Makovicky, paleontolog vid University of Minnesota.

Hittade dinosaurie

Efter katastrofen växte en helt ny värld fram. Antarktis täcktes av grönska och rinnande floder och helt nya djurarter utvecklades. Paleontologer har funnit fossil från en dinosaurie som trampade omkring på Antarktis för 190 miljoner år sedan, nämligen en Cryolophosaurus. Den grävdes ut 1991 av paleontologen Bill Hammer.

– Det var det mest fantastiska jag har varit med om, och också det svåraste, säger han.

Se ”Antarktis dinosaurier” i Vetenskapens värld på måndag 4 april 20:00 i SVT2 eller redan nu på  SVTplay

Lystrosaurus levde på Antarktis för 250 miljoner år sedan. Foto: Ur Vetenskapens värld, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.