Så minskar du riskerna med plast i ditt hem

Uppdaterad
Publicerad

Hormonstörande tillsatser i plast har flera negativa effekter för vår hälsa. Men genom att dra ned på mängden plast som kommer i kontakt med din mat, använda oparfymerade hygienprodukter och vädra dina nya möbler kan du dra ned på din exponering för kemikalierna.

Plast gör vår vardag enklare, det är billigt att tillverka och praktiskt att använda, mycket tack vare de tillsatsämnen som gör det mjukt eller hårt, men dessa ämnen läcker också ut och hamnar i våra kroppar. Genom att dra ned på mängden plast, vissa hygienprodukter och till exempel tvätta nya kläder innan användning kan man dra ned på sina kontakter med de hälsovådliga kemikalierna.

– I till exempel köket kommer maten i kontakt med plast, kanske varm mat, kanske i micro. Det kanske är skrapiga produkter och då läcker kemikalierna in i maten. Förpackningarna kan också läcka olika kemikalier. Man kan tänka vilka produkter är livsviktiga och vilka kan jag leva utan, säger Pauliina Damdimopoulou, som forskar på miljökemikalier och fertilitet vid Karolinska institutet.

Hör Pauliina Damdimopoulou berätta vilka produkter man ska se upp med i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.