Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Små mikrofiber från textiler läcker ut i haven och skadar miljön. Hör Julia Taylor från Naturvårdsverket ge exempel på hur de kan bekämpas. Foto: Storyblocks, SVT.

Så minskar vi mikrofibrerna som hamnar i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

När vi producerar, använder och tvättar kläder nöts de och släpper ifrån sig osynliga mikrofibrer som läcker ut i naturen. Det finns mycket som kan göras för att stoppa dem, menar Julia Taylor som är expert på mikroplaster på Naturvårdsverket.

– Mikrofibrer kan bestå av både naturliga och syntetiska material, beroende på ursprungstextilen, och syntetiska mikrofibrer är en av de största källorna till mikroplast i miljön, säger hon.

Enligt havsforskaren Ana Luzia Larcerda är hälften av mikrofibrerna i havet syntetiska. De kan komma från material som akryl, nylon och polyester som alla innehåller plast och håller längre än naturliga fibrer. Alltifrån kläder till möbler kan ge ifrån sig fibrerna som är så små att de inte går att se med blotta ögat.

Tvättpåsar som fångar mikrofiber

I videon nämns tvättpåsar med särskilda egenskaper för att fånga upp mikrofibrer. Samma påsar kan göra så att textilerna slits mindre eftersom de minskar friktionen mellan dem i tvättmaskinen. Då ökar också livslängden på textilierna som håller sig fina längre.

Annat man kan göra är att slänga luddet från torktumlaren i soporna och inte i toaletten. Något som alltid minskar utsläppen av mikrofiber är att konsumera färre textilartiklar.

Hör fler tips på hur vi kan minska mikrofibrerna i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.