Så pratar du med någon du är orolig för

Uppdaterad
Publicerad

Ola Tornberg är kommunikationstränare vid Självmordslinjen, föreningen Mind, där han handleder i hur man pratar med någon som har självmordstankar. Här delar han med sig av sina fyra bästa råd för hur du tar första steget och hur du pratar med någon som du misstänker eller vet har självmordstankar.

Av alla självmord som begås i Sverige är 70 procent pojkar eller män. Se mer om orsakerna bakom de manliga självmorden och hur forskningen visar att vi kan förhindra dem i Vetenskapens värld måndagen den 19 november i SVT 2 eller på SVT Play.

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer