Så ska fjärilsvingar maxa vår solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Solenergi är en ren och förnybar energikälla, men än så länge utgör solenergi bara en bråkdel av världens totala elproduktion. För att effektivisera produktionen tittar nu forskarna till naturen. För det visar sig att genom att härma nanostrukturerna hos fjärilsvingar kan forskarna skapa mycket effektivare solpaneler.

Olika fjärilsarters vingar kan antingen reflektera, absorbera eller helt släppa igenom solljus.

– Under evolutionen har fjärilar utvecklat dessa egenskaper. De har helt enkelt anpassat sig till miljön de lever i. Vi måste ta fram nya sätt att framställa energi och skapa nya material för att överleva, precis som fjärilarna gjort, säger Katie Shanks, energivetare vid University of Exeter.

I videon ovan får du bland annat lära känna fjärilsarten Greta oto, som med sina helt genomskinliga vingar revolutionerar solelsindustrin. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Se Vetenskapens värld – Fjärilens teknologi i SVT Play eller måndagen den 7 februari 20:00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.