Se hur de importerade vildhundarna skapar rädsla och därigenom hjälper till att förändra vissa arters beteende. Foto: Vetenskapens värld – Ekosystemens rädsla

Brist på rovdjur skapade kaos – då inplanterades vildhundar

Publicerad

Afrikanska vildhundar har importerats till Gorongosa nationalpark i Moçambique för att skapa rädsla hos betesdjuren. 

– Utan ett rädslans landskap kan bytesdjur gå överallt och äta allt. De vanliga gränserna mellan arter i andra ekosystem har upplösts, säger ekologen Robert Pringle i Vetenskapens värld.

Djurlivet i nationalparken Gorongosa håller på att återhämta sig efter inbördeskriget i Moçambique, 1976-1992. När striderna upphörde hade knappt tio procent av de stora däggdjuren överlevt våldet och tjuvjakten. Av de stora rovdjuren var det endast lejonen som fanns kvar, där antalet gick från omkring 200 till ett 10-tal.  

Utan köttätare rubbas ekosystemen  

Idag är det totala antalet djur i parken nästan tillbaka på samma nivåer som innan kriget, men artuppdelningen är annorlunda. Ellipsvattenbocken har exempelvis gått från 6 000 individer innan kriget till 60 000 idag. Avsaknaden av rovdjuren finns kvar, vilket har skapat stora förändringar i ekosystemen när växtätarna inte längre håller sig till sina vanliga områden och matvanor.  

– Varje art har en egen kost som inte överlappar med de andras. Men mönstret i Gorongosa är unikt. Där äter de delvis samma saker och alla inkräktar på varandras områden. Det är en enda röra, säger ekologen Robert Pringle i Vetenskapens värld. 

Rädsla för vildhunden kan återställa ordningen 

14 vildhundar importerades från Sydafrika i ett försök att återställa ordningen bland de arter som äter och fortplantar sig okontrollerat. Forskarna menar att rovdjur har makten att forma beteendet hos många djur även om de bara dödar ett fåtal – detta genom att skapa rädsla.   

– Djurens beteende har förändrats sedan vildhundarna kom. De är mer på sin vakt nu. Buskbockarna tar återigen skydd i skogsmarkerna och det har de inte gjort på länge, säger veterinären Antonio ”Tonecas” Paulo. 

Vill du veta mer om hur vildhundar har används för att återskapa balansen i Gorongosas nationalpark? Se Vetenskapens värld: ”Ekosystemens rädsla” måndagen den 15 februari klockan 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.