Så stor är en ”normal” penis

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska forskare har publicerat den hittills största sammanställningen av data på penisstorlekar. Drygt 15.000 mätningar visar vilken som är den internationella medellängden.

Många män oroar sig för att de har en för liten penis. Vissa av dem oroar sig så mycket att de uppsöker en läkare, men det visar sig nästan alltid att de inte har något att oroa sig för, säger Jan-Erik Damber, överläkare och professor i urologi vid Göteborgs universitet.

– Många män söker hjälp för att de är missnöjda med sin penisstorlek, men i stort sett alla är normala, så länge man inte lider av så kallad mikropenis. Men det är en medfödd missbildning som är extremt ovanlig. Det är otroligt stor variation på penisstorlek i normalt utvecklade män, och det är viktigt att veta. Det är bra att tala om vad som faktiskt är normalt, så det kan finnas ett värde i den här studien, säger han.

Visst samband med kroppslängd

Även om läkare kunnat uppskatta vad som är en ”normal” penisstorlek har det hittills inte funnits någon sammanställning över de mätningar som gjorts på penislängd.

Men nu har brittiska forskare från King’s College i London alltså skapat ett diagram, sammansatt av 17 studier från hela världen där sammanlagt 15.521 mäns penisar mätts under läkarbesök. Resultaten visar att medellängden är 9,16 cm för en slak penis och 13,12 cm för en erigerad. Man kunde också se ett visst samband mellan kroppslängd och penisstorlek.

Forskarna hoppas att deras studie ska kunna hjälpa män som lider av så kallad dysmorfofobi, eller BDD (Body dysmorphic disorder), som innebär att man har en kraftigt snedvriden bild av sitt eget utseende och lider så mycket att det sociala livet blir lidande.

”Hjälper inte att mäta”

Men Christian Rück, som leder en forskningsgrupp specialiserad på bland annat BDD vid Karolinska institutet tror inte att studien kommer kunna hjälpa dem som lider av sjukdomen.

– Om man tänker att man har liten penis kan man bli lugnad av detta, och se hur man ligger till i diagrammet. Men lider man av BDD har man antagligen en helt normal penis som man själv upplever som jätteliten. Hos en sådan person är den upplevda effekten så sann att man tror att andra ljuger. Övertygelsen är så stark att det antagligen inte hjälper att mäta, säger han.

Runt 2 procent av befolkningen tros lida av BDD, och även om de allra flesta som söker hjälp är kvinnor vet man att många män också lider av förvrängd kroppssyn.

– Mäns kroppar kommer allt mer i rampljuset med olika ideal som man ska efterlikna. Även om kvinnor fortfarande är mer missnöjda generellt så kan det hålla på att jämna ut sig, säger Kristina Holmqvist Gattario, doktor i psykologi som forskar om kroppsuppfattning vid Göteborgs universitet.

”Många myter runt penisens betydelse”

Så varför är det just snoppen som så många män oroar sig för och fäster så mycket vikt vid?

– Det som utmärker mäns kroppsmissnöje är oftast sådant som är kopplat till manlighet, alltså det som skiljer sig från den kvinnliga kroppen, som till exempel muskelmassa, längd, behåring och könsorgan. Idealet för en manskropp är förknippat med en stereotyp syn på manlighet, precis som det är för kvinnor med kvinnokroppen, säger Kristina Holmqvist Gattario.

– Män tror att penisen är betydelsefull för manlig identitet och sexuell förmåga, men det är inte sant. Det finns en stor variation av penisstorlekar och den har ingen betydelse när det kommer till sex. Men det finns många myter runt det här, säger urolog Jan-Erik Damber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.