Foto: Marco Ugarte/Scanpix

Så stort är ditt personliga utrymme

Uppdaterad
Publicerad

Nu har gränsen för det personliga mätts i centimeter. Resultatet kan vara intressant för att bedöma vem som passar för ett riskfyllt yrke.

En ny studie visar att det personliga utrymmet är ett exakt avstånd från ansiktet. Tidigare har man tänkt sig att det är en gradvis gräns, men nu har forskare vid University College London uppmätt att det finns en skarp gräns. Var den går varierar mellan 20 och 40 cm för olika individer.

Kroppens säkerhetsmarginal

Det personliga utrymmet är en säkerhetsmarginal kring kroppen, det område som varje individ upplever som utsatt och vill skydda. I studien har man mätt hur kraftig blinkreflex deltagarna i undersökningen fick beroende på hur nära ansiktet de höll sin ena hand. Det visade sig att mer ängsliga människor reagerade starkare vid större avstånd. Forskarna tror att det beror på att dessa upplever att ett hotfullt föremål är närmare än det verkligen är.

Användbart för riskyrken

Resultaten skulle kunna användas för att ta fram metoder för att mäta reaktioner och få en indikation på personliga egenskaper. Till exempel skulle man kunna uppskatta människors förmåga att bedöma risker genom att mäta deras personliga utrymme. Något som kan vara användbart för till exempel brandmän och poliser som behöver reagera snabbt på föremål som närmar sig kroppen.

Studien publiceras denna vecka i The Journal of Neuroscience.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.