”Kommer dröja flera år innan vi är tillbaka” – hör experten om det stora ekonomiska tappet under coronapandemin. Foto: Vetenskapens värld

Så störtdök världsekonomin under pandemiåret 2020

Uppdaterad
Publicerad

Världsekonomins nedgång under coronaåret 2020 är den värsta sedan depressionen på 1930-talet. På uppdrag av SVT har nationalekonom Jesper Roine tagit fram en kurva som visar ekonomins störtdyk och hur ekonomin hade sett ut om vi inte haft en världspandemi.

Varsel, konkurser och arbetslöshet. Coronavirusets påverkan på världsekonomin har varit enorm. Jesper Roine, professor i nationalekonomi, har jämfört internationella valutafondens tidigare prognoser för år 2020 med hur det faktiskt blev på grund av pandemin. 

– Som prognoserna ser ut nu så kommer det att dröja flera år innan vi är tillbaka, säger han i Vetenskapens värld – Coronakampens pris. 

Se mer om hur pandemin påverkar samhället i Vetenskapens värld – Coronakampens pris, måndagen den 1 mars klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play från den 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.