Säkrare vaccin räddar liv

Uppdaterad
Publicerad

För äldre människor kan influensa innebära en livsfara. Enda sättet att skydda sig är att vaccinera sig. Men influensavaccinen baseras på rena prognoser och vissa år är det nästintill verkningslöst. Nu försöker forskare hitta vaccin som är mer effektiva och som ger ett mer långvarigt skydd.

Varje år görs nya vaccin utifrån en prognos om vilka virus man tror kommer dominera säsongens influensa. Men hur bra vaccinet kommer skydda är svårt att förutspå och vissa fall är det nästintill effektlöst.

Nu har en grupp australiensiska forskare kommit på ett sätt som skulle kunna ge ett mer heltäckande skydd mot influensa och dessutom ge ett mer långvarigt skydd så att man slipper ta nytt vaccin varje år.

 – Den största fördelen är att detta tillvägagångssätt inte behöver förlita sig på att få en exakt match mellan stammarna som används i vaccinet och de virus som cirkulerar i samhället. Man uppnår ändå en skyddseffekt, säger Brendon Chua som är en av forskarna i projektet, i ett uttalande.

Svårt med virusprognos

Det är Världshälsoorganisationen, WHO, som varje år kommer med rekommendationer om vilka virus som ska ingå i säsongens influensavaccin. Organisationen samlar in data över vilka virus som dominerade förra årets säsong i olika delar av världen. Men prognosen slår inte alltid rätt.

Anders Tegnell är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten där man tar emot WHO:s rekommendationer varje år. Rekommendationerna inför förra årets influensasäsong visade sig vara dåliga.

 – Förra året var en ganska dålig träffsäkerhet. När man jämförde det virus som fanns i vaccinet och det som fanns i ute samhället så var det ganska stora skillnader, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

 Men det är inte bara rekommendationerna som kan slå fel. I vissa fall har det virus som dominerar vid influensan dessutom ändrat utseende så att vaccinet inte längre är lika verksamt, trots att man kunnat förutspå typ av virus.

Framtidens influensavaccin

I studien som publicerades förra veckan lyckades de australiensiska forskarna öka immunsvaret hos möss som fått influensavaccin tillsammans med en substans som stimulerar immunförsvaret, en så kallad adjuvans. Mössen fick både ett skydd mot flera olika typer av influensavirus och dessutom varade skyddet mycket längre. Forskarna utsatte även mössen för en dos av influensavirus som normalt sett är dödlig. Endast de möss som hade fått vaccinet tillsammans med det immunstimulerande medlet överlevde. Metoden som används i studien har även testats av andra vaccinforskare men någon färdig produkt finns ännu inte.

Men Anders Tegnell är övertygad om att bättre vaccin än de som finns idag kommer att vara tillgänglig inom kort.

– Vi har blivit så mycket bättre på att beskriva hur virus ser ut och förstå hur vårt immunförsvar reagerar. Antingen kommer man hitta vaccin som går mot ett bättre ställe på viruset som inte förändras så mycket eller så kommer man hitta andra substanser som kan ge vaccinet en extra kick. Troligtvis blir det en kombination av dessa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer