Samband mellan fetma och för tidig födsel

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av alla gravida kvinnor är överviktiga eller lider av fetma vid inskrivning på mödravården. En ny studie visar att det är betydligt vanligare att överviktiga kvinnor föder barn för tidigt än att normalviktiga kvinnor gör det. Fetma kan leda till att barnet föds extremt tidigt – redan i den 27:de graviditetsveckan eller ännu tidigare.

Bland blivande mödrar med allvarlig fetma, det vill säga ett BMI mellan 35 och 39, var risken för extrem för tidig födelse dubbelt så hög som för normalviktiga kvinnor. För extremt feta kvinnor, med ett BMI på 40 eller mer, var risken tredubblad, visar studien.

– Vi fann att risken för medicinskt motiverad för tidig förlossning kunde förklara en del av riskökningen. Framför allt var det allvarlig havandeskapsförgiftning som motiverade att man måste avsluta graviditeten av hänsyn till mammans och barnets hälsa. Den fetma-relaterade risken för spontan för tidig förlossning var till stor del begränsad till extremt för tidig förlossning, säger professor Sven Cnattingius på Karolinska Intitutet.

Drabbar både mamma och barn

Tidigare studier har visat att framför allt infektion och inflammation ökar risken för extremt för tidig spontan förlossning. Men med ökande fettmassa ökar bland annat också risken för inflammation och enligt forskarna bakom studien är det möjligt att det kan göra feta kvinnor mer känsliga för infektioner. På så sätt ökar också risken för extremt för tidig spontan förlossning.

Att 34 procent av alla gravida kvinnor som kommer till mödravården är överviktiga eller lider av fetma har betydelse för hur många barn som föds för tidigt.

– På mödravården är man medveten om att övervikt och fetma ökar risken för komplikationer hos modern, som havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och kejsarsnitt. Vi vet sedan tidigare att det här problemet är den viktigaste faktorn under graviditet för mors och barns hälsa som faktiskt går att förebygga, säger Sven Cnattingius.

Den nya studien, som nu publiceras i vetenskapstidskriften JAMA,  visar tydligt på samma resultat. Det viktigaste för att minska problem under graviditeten är alltså att minska förekomsten av övervikt och fetma hos unga. Och här har både samhället och de blivande mammorna ett ansvar, menar forskarna.

Fortfarande mycket ovanligt

Även bland kraftigt överviktiga så är extremt för tidiga födslar extremt ovanligt. Det är alltså fortfarande sällsynt att extrem övervikt leder till dessa problem. Men bland de som drabbas är extrem övervikt överrepresenterat.

I Sverige föds årligen omkring 100 000 barn och av dessa är det endast ungefär 250 som föds extremt mycket för tidigt – mer än 12 veckor före beräknad förlossning. Ungefär 500 barn föds mycket för tidigt – 8-12 veckor före planerad förlossning – och 4 500 föds måttligt för tidigt, vilket innebär 4-8 veckor i förväg. För tidig födsel är den enskilt viktigaste faktorn för spädbarnsdödlighet, sjuklighet i nyföddhetsperioden, och också risker på lång sikt för det nyfödda barnet.

Resultaten i korthet:

– Övervikt och fetma ökade riskerna för extremt för tidig förlossning (mer än 12 veckor för tidigt), mycket för tidigt förlossning (8-12 veckor för tidigt) och måttligt för tidig förlossning (4-8 veckor för tidigt), men riskerna är högst för extremt för tidig förlossning.

– Riskerna för ”mycket och måttligt för tidig förlossning” förklaras till största delen av ”medicinskt motiverad för tidig förlossning”, det vill säga att man måste avsluta graviditeten på grund av hänsyn till moderns och, eller barnets hälsa.

Studien baseras på information från 1,5 miljoner förlossningar, samlade i det befolkningsbaserade Svenska Medicinska Födelseregistret, under perioden 1992 till 2010. Uppgifter om moderns vikt och längd gjorde det möjligt att beräkna BMI (så kallad Body-Mass-Index), ett enkelt mått på kroppsmassan.

Ett BMI mellan 18,5 och 24,9 räknas som normalviktig, som övervikt räknas BMI 25-29,9 och som fetma BMI 30 eller högre. För en ung, normallång kvinna (167 cm) motsvarar övervikt en vikt mellan 70 och 83 kilo och fetma en vikt på mer än 83 kilo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.