Samsungs smarta mobiler förbjuds i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Samsung har plankat framforskad teknik för att bläddra mellan bilder från Apples Iphone. Det menar en holländsk domstol, som därför förbjuder försäljning av tre av Samsungs smarta mobiler.

En holländsk domstol har nu beslutat att Samsungs smarta mobiler inte ska få säljas inom ett flertal EU-länder. Anledningen till det drastiska beslutet är att domstolen anser att Samsung kopierat en av Apple framtagen teknik för hur man bläddrar mellan bilder i telefonens fotoalbum.

Strid om teknik för bildbläddring

Det är Apple som dragit Samsung inför rätta i Holland, och Apple har anklagat Samsung för att bryta mot tio olika patenterade tekniker, som ska ha kopierats från Iphone. När det gäller just bildbläddringen har nu domstolen gett Apple rätt, åtminstone i detta preliminära beslut.

Beslutet gäller Samsungs smarta mobiltelefoner Galaxy S, Galaxy S2 och Ace – samtliga är telefonmodeller som legat högt på topplistorna i försäljningen på senare tid, såväl i Sverige som övriga världen. Att beslutet därmed är omskakande för Samsung står utom allt tvivel.

En knapp miljon om dagen i böter

Om Samsung bryter mot förbudet kommer man tvingas betala 100 000 Euro per dag till domstolen, i vite. En knapp miljon kronor alltså. Ändå planerar Samsung i Sverige att fortsätta sälja de aktuella mobiltelefonerna här.

– Försäljningen fortsätter som vanligt i Sverige och Norden. Den här domen gäller bara det holländska dotterbolaget, menar Erik Johannesson, informationschef på Samsung i Norden.

”Det handlar om en missuppfattning”

– Det har blivit väldigt många missuppfattningar om det här, dotterbolaget i Holland får inte sälja produkten till oss, men vi får våra leveranser direkt från Korea, säger Erik Johannesson.

Samsungs tolkning, att man kan fortsätta sälja telefonerna utanför Holland, är dock svår att få stöd för i domen, och jurister som SVT talar med menar att säljförbudet gäller alla Europeiska länder som validerat det aktuella patent som konflikten gäller, och det innebär att såväl Sverige som de flesta större EU-länder omfattas av säljstoppet.

– Nej, att Samsung skulle kunna fortsätta sälja telefonerna tror jag inte de kan göra. Domen gäller ju i alla länderna som har validerat patentet, däribland Sverige, säger Bengt Domeij, professor i patenträtt vid Uppsala universitet.

Han menar också att bötesbeloppet om Samsung bryter mot förbudet är satt så högt så att det ska bli svårt för företaget att nonchalera domstolens beslut.

Apple glömde patentavgiften

Formellt sett borde förbudet gälla alla EU-länder, men i ett flertal länder har Apple glömt att betala den lokala avgiften för patentet. Därför gäller inte sälförbudet i exempelvis Tjeckien, Grekland, Spanien och Portugal.

Till de länder där Apple betalat patentavgiften hör dock Tyskland, Sverige och Storbritannien.

Samsung kan krångla sig ur säljstoppet

Hur Samsung kommer att agera när domen träder i kraft återstår att se. Enligt domen börjar säljförbudet att gälla om sju veckor från och med idag.

Det kan vara så att man väljer att modifiera sina telefoner för att undvika patentintrång, menar Bengt Domeij.

Apple ville att Samsung skulle fällas för intrång i tio patent, men domstolen gick bara på Apples linje i fråga om ett patent. Om Samsung byter ut mobilernas mjukvara så att bildbläddringen hanteras annorlunda skulle man eventuellt kunna få beslutet ändrat, menar Bengt Domeij. Beslutet är också ett interimistiskt beslut, i väntan på ett definitivt domslut. Ett sådant definitivt domslut kan dock dröja lång tid.

Beslut om surfplatta i tysk domstol idag

Senare idag kommer även en tysk domstol meddela nytt beslut i en strid mellan Apple och Samsung rörande Samsungs surfplatta Galaxy Tab 10.1. Apple menar att den produkten innebär kopiering av patenterad teknik, hämtad från Apples surfplatta Ipad.

– En sak som jag kan säga säkert är att vi inte sett det sista i de här striderna, säger Samsungs Erik Johannesson till SVT.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.