Sara har allvarliga blodsjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Blodet fungerar som ett eget organ i kroppen och precis som alla andra organ kan det bli sjukt. Sara Almqvist från Härnösand har aplastisk anemi, det innebär att hennes benmärg inte kan tillverka blod som den ska. Sjukdomen är mycket allvarlig och kan vara dödlig.

När Sara var 29 år fick hon sina första symptom: Blåmärken.

– Jag åkte in på sjukhuset och frågade om det var leukemi. Efter ungefär två månader fick jag diagnosen aplastisk anemi, berättar Sara för Fråga doktorn.

Fråga doktorn

Sara fick en mildare variant av sjukdomen som kunde behandlas med en viss typ av blodplasma som kallas ”kaninserum”.

– Jag fick en behandling som innebar att jag fick kaninserum som dropp som gjorde att min benmärg startade om och började producera nya röda blodkroppar.

Lång process

Men det var en lång process och det gick långsamt. Först efter tre månader började Sara se resultat.

”Lever jag ett år till ska jag vara glad varje dag” – möt Sara hos Fråga doktorn

Några år senare fick Sara en ny diagnos: PNH. Det innebär att blodcellerna spricker.

– Det är en otroligt tuff process att gå igenom. Jag fick bara vänta och se om kroppen skulle komma igång.

Det gjorde den och idag, 8 år efter den första diagnosen, klarar sig Sara utan behandling.

– Jag behöver äta lite järntillskott ibland eftersom mina blodceller spricker. Men min benmärg funkar nu, säger Sara.

Fråga doktorns svar om blodsjukdomar hittar du här.

Hos Socialstyrelsen kan du läsa mer om PNH.

Så funkar aplastisk anemi

Aplastisk anemi är en sällsynt men allvarlig sjukdom som innebär att benmärgen slutar producera vita och röda blodkroppar och blodplättar. Röda blodkroppar behövs för att transportera syre, vita blodkroppar är en del av immunförsvaret och blodplättarna gör att blodet koagulerar.

Ordet ”aplastisk” kommer från två grekiska ord som tillsammans betyder ”en oförmåga att utvecklas till en ny vävnad”. Anemi betyder blodbrist.

En person som drabbas av aplastisk anemi får blodbrist, blir extra infektionskänslig och blöder lätt på grund av att de blodceller som fyller dessa funktioner i kroppen saknas. Aplastisk anemi misstas ibland för leukemi.

Sjukdomen är mycket allvarlig, men behandlingsbar. På 1970-talet avled 80-90% av patienterna kort tid efter diagnos, men i och med framsteg inom behandling av autoimmuna sjukdomar har överlevnaden ökat och ligger nu på mellan 60 och 80 %. Behandlingen består i immunhämmande läkemedel och benmärgstransplantation.

Det är ännu inte fastställt vad som orsakar aplastisk anemi, men det spekuleras i om olika kemikalier eller läkemedel kan utlösa sjukdomen.

Källa: Blodcancerförbundet och Forskning och utveckling Västra Götaland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet