• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Jorden 1972 och 2015 Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Satellit sände första kompletta bilden på jorden – på 43 år

Uppdaterad
Publicerad

Astronauter på Apollo 17 tog år 1972 en av världens mest kända fotografier, den så kallade ”The Blue Marble”. Först nu, 43 år senare, har en ny helt komplett bild av jordens solbelysta sida tagits 160 000 mil ut i rymden.

Den 7:e december 1972 tog astronauter bilden, sedan följde en väntan på nästan 43 år till den 6:e juli 2015, då satelliten DSCOVR tog en ny komplett bild på vår kära hemplanet.

DSCOVR, som står för ”Deep Space Climate Observatory”, färdades 118 dagar innan den nådde en stabil bana, som är precis tillräckligt långt från både jordens och solens gravitationsfält.

DSCOVR ska ersätta ACE-satelliten, och kommer att övervaka solvinden för att bättre kunna beräkna geomagnetiska stormar. Den kommer även kunna granska molnhöjder, smältningsprocesser som påskyndar klimatförändringen och jordens vegetation.

”Vår civilisation kan ta upplysta beslut som påverkar vår gemensamma framtid”

– Det här är precis den typ av data vår civilisation behöver för att kunna ta upplysta kulturella, politiska och vetenskapliga beslut som påverkar vår gemensamma framtid, säger astrofysikern Neil deGrasse Tyson, enligt Washington Post.

En högupplöst bild kan ses på NASA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer