Så här tänker sig en konstnär att en genomskärning av Enceladus kan se ut. Lagrena är dock inte skalenliga. Foto: NASA

Saturnusmåne har globalt hav

Uppdaterad
Publicerad

Ny analys visar att en av Saturnus månar ser ut att ha ett hav som täcker hela dess yta och som skulle kunna hysa mikrobiellt liv.

Enceladus heter den måne som forskare på NASA har studerat noggrant på sistone. Genom att titta närmare på en liten ojämnhet i dess bana runt Saturnus har man kunnat konstatera att månen, som är helt täckt av is, också måste ha ett världsomspännande hav.

Rörelsen som forskarna tittat på går helt enkelt inte att förklara om ytan och kärnan är fästa i varandra, skriver NASA på sin hemsida.

Tidigare trodde man att Enceladus hade en linsformad vattenmassa vid sin södra pol, som också ska ha varit källan till de plymer av vattenånga och iskristaller som då och då skjuter ut från planeten.

Det är också i dessa plymer av vatten som rymdsonden Cassini har hittat spår av enkla organiska molekyler, något som kan tyda på att havet någon gång har hyst liv på mikrobnivå.

Hur Enceladus kan vara tillräckligt varm för att smälta is har länge varit svårt att förklara eftersom att månen inte är tillräckligt stor för att ha en värmande kärna. Cassini har under sitt uppdrag levererat data som tyder på att himlakroppen värms upp på grund av sin närhet till Saturnus med hjälp av tidvattenkrafter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.