Schimpanser och bonoboer använder samma gester för att till exempel uppmana till tvättning. Foto: Catherine Hobaiter

Schimpanser och bonobo-apor behöver ingen tolk

Uppdaterad
Publicerad

Vad menar schimpanser när de stryker varandra på munnen? Det är kanske en svår fråga för oss människor, men inte för bonobo-apor. Schimpanser och bonoboers gester delar samma betydelse, visar ny forskning.

Att förstå vad djur menar med sitt kroppsspråk kan ibland vara knepigt för oss människor. Men två apor som skulle kunna förstå varandras gester om de möttes i det vilda är schimpansen och bonobon, som ibland kallas för dvärgschimpans.

Deras gester liknar inte bara varandra rent fysiskt utan de har också samma betydelse. Detta även fast deras släkten separerades evolutionärt för 1 – 2 miljoner år sedan, visar en ny studie publicerad i PLOS Biology.

– Detta kan innebära att gesterna har gått i arv rent biologiskt, säger huvudförfattaren och primatforskaren Kirsty Graham.

Dokumentering av gester

Det har sedan tidigare varit känt att schimpanser och bonoboer har haft många liknande gester och betydelserna bakom schimpansers kroppsspråk är väldokumenterat. Men ingen har undersökt om gesterna betyder samma saker hos bonobon.

För att ta reda på detta observerade och dokumenterade forskarna först bonoboernas gester. Om en bonobo knuffade till en unge försiktigt såg forskarna hur ungen klättrade upp på ryggen.  

Gesternas betydelse

Sen var det enkelt att jämföra schimpansers och bonoboers gester.

– Likheten mellan apornas gester och gesternas betydelse var ganska slående. Det var en trevlig överraskning, säger Kirsty Graham. 

En arm rakt ut är hos båda aporna en signal för ”klättra upp på mig” och armkliande med ett högljutt hojtande betyder ungefär ”kom och tvätta mig”.

Primatforskning

Primatforskaren Jens Jung på Sveriges Lantbruksuniversitet forskar just nu på mindre primater som markattor. När SVT Vetenskap får tag på honom är han mitt ute på savannen i Kenya och har några dagar innan besökt schimpanser i det vilda.

– Det är en väldigt välgjord studie, även om resultatet kanske inte är jätteöverraskande för att aporna är så nära besläktade, säger han.

Apgester som människogester

Men ett problem som forskarna har stött på är att en del gester betyder många olika saker hos båda aporna, något som är ett forskningsspår i sig, menar Kirsty Graham.

– I framtiden ska vi undersöka hur gesternas har utvecklats genom apornas livstid och undersöka om vi människor delar några av apornas gester och förstår betydelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.