Se den arktiska sjön som ser ut att koka

Uppdaterad
Publicerad

2017 rapporterade en pilot i Kotzebue i nordvästra Alaska en underlig syn. En sjö som bubblar så mycket att vattnet ser ut att koka.

Förklaringen har hittats i tinande permafrost under sjön.

Esieh Lake är till stor del en långgrund sjö med en meters djup, ungefär lika stor som 20 fotbollsplaner till ytan. Men just där de flesta av bubblorna stiger upp stupar botten rakt ned till som mest 15 meter.

Ett forskarteam har nu analyserat sjön med hjälp av VLF-metoden, en typ av teknik med elektromagnetiska vågor som används bland annat av militär för ubåtskommunikation. Bilderna avslöjar att det bildats en skorstensliknande kanal i permafrosten under Esieh Lake som släpper igenom fossil metangas till jordytan.

– Det här är den största metanläcka man har upptäckt i Arktis, säger geofysikern Taylor Sullivan i Vetenskapens värld: Arktis smälter!

Mätningar visar att tio ton av växthusgasen metan bubblar upp ur sjön varje dag.

En ”skorsten” som släpper igenom metangas har skapats i den tinade permafrosten under sjön. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Kan finnas fler liknande sjöar

Metanläckor finns på flera ställen i Arktis, men de brukar vara mindre. Ekologen Katey Walter Anthony var en av de första forskarna som undersökte Esieh Lake. Hon tror att fler sjöar med denna typ av metanläckor finns i permafrostområdet.

– Det går inte att stoppa, för vattnet är varmt. Det får marken att tina på nolltid, säger Katey Walter Anthony.

Se säsongspremiären av Vetenskapens värld redan nu på SVT Play, eller 20.00 måndag den 22/8 i SVT2.

Det är permafrost

• Definitionen är att marktemperaturen inte når över 0 grader celsius minst två år i rad.

• Permafrost kan nå över 1,5 kilometer ned under jordytan.

• Permafrosten täcker en yta på runt 22,8 miljoner kvadratkilometer på jordens norra hemisfär, och återfinns både på land och under havsbotten.

Källa: Vetenskapens värld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.