Hur lång är en sekund? Se hur atomur används för att säkerställa den exakta längden. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Atomur styr hela världens tid – se hur de funkar

Uppdaterad
Publicerad

Solur och vattenur är exempel på vad våra förfäder använde för att hålla kolla på dygnets timmar och månadsväxlingar. 

I dag används atombaserad tidmätning för att säkerställa att världens klockor synkar. 

I vårt moderna och globala samhälle med resor, telekommunikation och banktransaktioner är exakta tidsangivelser avgörande. Vetenskapen har funnit att elektronens rörelse i en atom är det mest regelbundna vi har i naturen. I dag används därför atomur för att fastställa en gemensam tidsskala i världen.

Räknar pulser

Ett av världens atomur finns vid Parisobservatoriet. Astrofysiker Pacôme Delva visar i Vetenskapens värld – Konsten att mäta tid hur man använder sig av cesiumatomer för att fastställa längden på en sekund. När cesiumatomerna bombarderas med energi vibrerar de och utsöndrar regelbundna elektromagnetiska pulser. Dessa räknas och när man uppnått exakt 9 192 631 770 stycken har en sekund passerat.

Bevakning dygnet runt

I en sal med högsta säkerhet och bevakning dygnet runt är atomuret uppkopplat mot satelliter i rymden och mot andra atomur runt om i världen.   

– Utifrån de jämförelserna skapar vi en universell tid som är densamma på alla kontinenter och länder, säger Pacôme Delva, astrofysiker vid Parisobservatoriet.  

Vill du veta mer om tid? Se hela Vetenskapens värld – Konsten att mäta tid på SVT Play eller i SVT2 måndag 15 november klockan 20.00. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.