Här lägger rockorna sina ägg vid vulkaniska lufthål

Publicerad

Forskare har upptäckt en typ av rocka som lägger sina ägg vid undervattensvulkaner – där vattnet kan nå temperaturer på upp till 400 grader celsius.
– Det är en väldigt viktig upptäckt, säger Lisa Levin, professor i biologisk oceanografi vid University of California.

Rockan lever upp till 3.000 meter under vattnet. De lägger sina ägg vid vulkaners lufthål, så kallade hydrotermiska källor, där väldigt varmt vatten strömmar ut. Det här är första gången som forskare har sett detta beteende hos något djur i havet.

– Att dessa lufthål kan fungera som hemvist för äggkläckning är en väldigt viktig upptäckt. Särskilt när vi vet så lite om lufthålens funktion, säger Lisa Levin, professor i biologisk oceanografi vid University of California till National Geographic.

Värmer sina ägg

Vattnet som strömmar ur lufthålen kan nå temperaturer på upp till 400 grader Celsius.

Forskarna tror att anledningen till att rockorna lägger sina ägg så nära dessa vattenströmmar är för att det snabbar på äggens långa kläckningstid. En process som annars kan vara i flera år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer