Se Jupter och Saturnus bilda en triangel med månen på stjärnhimlen. Foto: EVN/Privat

Här inträffar ovanliga himlafenomenet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen den 12 maj fångades Jupiter och Saturnus på film när de tillsammans med månen, bildade en triangel på stjärnhimlen. Och det går att se det i några dagar till.
– Det är ovanligt, dels att Jupiter och Saturnus ligger så nära varandra på himlen och dels att månen står så samtidigt. Det sker knappt en gång per decennium, säger Markus Janson, professor i astrofysik vid Stockholms universitet.

Enligt Markus Janson kan planeterna komma så nära varandra på grund av att de rör sig i samma banplan, men på olika avstånd.

– De rör sig i sina omloppsbanor, Jupiter har en omloppsbana på 12 år och Saturnus har en på 29 år. Det gör att de oftast befinner sig på helt olika ställen.

– Jupiter måste göra ett helt varv runt solen och sen lite till för att komma ikapp Saturnus,fortsätter han.

Du kan fortfarande se det

För den som missade att se fenomenet på stjärnhimlen den 12 maj, finns fortfarande en chans.

– Man kan fortfarande se alla tre på samma gång och även Mars. Men i så fall måste man vara uppe väldigt tidigt på morgonen och ha fri horisont söderut, säger Markus Janson.

– Det går att se dem i ett par nätter till, sedan går månen för lågt under en period. Jupiter och Saturnus kommer ligga nära varandra ganska länge eftersom de rör sig så pass långsamt.
 

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer