Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skidanläggningen Col de l'Arzelier fem år efter att den slog igen. Foto: SVT/Vetenskapens värld: Snöns superkrafter

Se spökanläggningen – en av Frankrikes över hundra övergivna skidorter

Publicerad

Snöbrist har lett till att ungefär tre franska skidorter per år tvingas stänga sin verksamhet. I Col d’Arzelier stannade skidliftarna permanent för fem år sen.

Frankrikes Nationella centrum för meteorologisk forskning har mätt temperatur i luften och snödjup vid sin forskningsstation på 1 325 meters höjd utanför Grenoble sedan 60-talet. De kan slå fast att snödjupet har minskat vid mätningsplatsen med fyra decimeter i genomsnitt jämfört med decennierna mellan 60- och 90-talet.

– Det är en enorm förlust. Det får väldigt stora följder för till exempel vattentillgången för att driva en skidanläggning, säger Marie Dumont, chef för snöforskningscentret, i Vetenskapens värld: Snöns superkrafter.

Många skidorter drabbade

Frankrike har ett av de största områdena för alpinsport i världen, med mer än 350 skidanläggningar. Men fler och fler anläggningar tvingas lägga ner på grund av snöbrist, framförallt de som ligger på 1 000 till 2 000 meters höjd. Skidanläggningen Col de l'Arzelier hade nio nedfarter och sex liftar och högsta punkten var 1 150 meter över havet. 2018 stängdes anläggningen. Bristen på snö blev droppen för verksamheten, som hade rullat i drygt 50 år.

Över hundra liknande övergivna skidanläggningar finns utspridda över franska Alperna.

Se hela Vetenskapens värld: Snöns superkrafter på SVT Play eller i SVT2 måndag den 15 januari klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.