Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när dykarna undersöker vulkanön Strombolis undervattenssluttningar. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Se undervattensbilderna 20 år efter vulkanutbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska vulkanön Stromboli är en av få vulkaner i världen som dagligen får utbrott. Nära 20 år efter ett kraftigt utbrott som utlöste en tsunami besökte forskare platsen. De ville ta reda på hur ekosystemet hade återhämtat sig på havsbottnen kring den aktiva vulkanen.

Enligt forskarna i Vetenskapens värld – Elden under havet hade inga dykundersökningar genomförts utanför Stromboli sedan det kraftiga utbrottet 2002, innan de gav sig ner i djupet. Att ta sig fram till det område där vulkaniskt material rasade ned i vattnet kan vara komplicerat eftersom vulkanen fortfarande är aktiv. 

– Det är ett kritiskt område och det kan falla ner saker i vattnet, säger undervattensfotografen Roberto Rinaldi, som är en del av teamet. 

Med hjälp av undervattens-skotrar tog sig Roberto Rinaldi och fyra personer till ned till området som begravts av lava och aska nästan 20 år tidigare. Där märkte de att ekosystemet hade återhämtat sig snabbare än det gjort på land, där sluttningarna fortfarande är svarta av lava och andra rester från utbrottet 2002.  

Se det färggranna ekosystemet i klippet ovan. 

Vetenskapens värld – Elden under havet 23/1 klockan 20:00 på SVT2 eller när du vill på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.