Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är väldigt smarta och nyfikna djur”. Se drönarbilderna som avslöjar vildhästarnas vänskapsallianser. Foto: Katalin Ozogány

Se vildhästarnas avancerade sociala liv

Uppdaterad
Publicerad

Przewalskis häst är den enda kvarvarande vildhästen i världen. De lever i harem och ny forskning visar att de också har ett avancerat socialt liv med hierarkier och vänskapsallianser.

– De är väldigt smarta och nyfikna djur, säger Katalin Ozogány som ledde forskningen.

I tusentals år sprang Przewalskis hästar fritt på stäpperna i Europa och Asien. I dag återstår bara 3 000 av dem, de allra flesta i naturreservat.

Drönare avslöjar sociala strukturer

Nu har forskare använt drönare för att kunna följa en flock med nästan 300 hästar som lever i Hortobágy nationalpark i Ungern.  

– Vi har kunnat rekonstruera hela den sociala strukturen i flocken, säger Katalin Ozogány, beteende-ekolog vid det ungerska lärosätet Debreceni Egyetem.

Flocken i Hortobágy består av flera harem som vardera utgörs av en hingst, flera ston och föl. Dessutom finns också en grupp unghingstar, så kallade bachelors.

Dödar nyfödda föl

Unghingstarna springer mestadels i flockens ytterkanter och är ett ständigt orosmoment i gruppen, eftersom de hela tiden försöker ta över harem från de andra hingstarna. Kampen går ibland så långt att de försöker döda nyfödda föl.

– Ibland ser vi att de här ungkarlarna springer in i mitten av flocken för att jaga i kapp ett sto, men då samarbetar haremens hingstar för att skrämma i väg dem.

Men alla hingstar samarbetar inte, bara de som är nära släkt varandra, avslöjar Katalin Ozogánys forskning som publiceras i Nature Communications.

Przewalskis hästar vandrar fritt runt i Hortobágy nationalpark i Ungern. Foto: Katalin Ozogány

Äldre hingstar är värdefulla

Hästforskarna  såg också att de mest långlivade av hästarnas harem leds av äldre hingstar. Drönarnas filmer visar att de tar plats i mitten av flocken, där de är som mest skyddade från både unghästar och rovdjur.

– Det visar att erfarenheten hos de äldre hingstarna är värdefull för att hålla ihop hela gruppen, säger Jenny Loberg, etolog vid Nordens Ark utanför Lysekil.

Förståelsen av hur hästarnas harem fungerar kan vara viktig i arbetet att bevara arten.  

–  Det här får en också att fundera på hur våra nutida hästar skulle vara om de fick skapa sina egna allianser och harem, säger Jenny Loberg.

Det här är Przewalskis häst

Mankhöjden är 120 – 146 cm (det vill säga något mindre än hos de flesta tamhästar) 

På grund av konkurrens från tamboskap och tamhästar om bete och vatten samt jakt under lång tid försvann den nästan helt i början av 1900-talet. 

Tack vare uppfödning i djurparker räddades arten. 

Arten är rödlistan som starkt hotad. 

I Sverige finns den på Nordens Ark utanför Lysekil.

Målningar i Lascaux-grottan i Frankrike vittnar om att arten för 8 000 år sedan fanns i nuvarande Frankrike. 

Källa: NE.se och Nordens Ark 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.