Sexuell attraktion formas tidigt

Uppdaterad
Publicerad

En uppsjö av tidigare forskning har visat att vissa drag och egenskaper har övertaget då det kommer till det sexuella spelet. Nu visar en avhandling vid Stockholms universitet att våra sexuella preferenser bestäms tidigt i våra liv.

– Studierna indikerar att preferenserna har formats av föräldrarnas utseende och vanor, säger Hanna Aronsson, doktor i etologi.

Under de sex år som projektet pågått har forskarna studerat människors sexuella preferenser för både naturliga drag, exempelvis ögonfärg och längd, och kulturella drag, exempelvis rökning och glasögon.

I studien granskades bland annat uppväxtförhållanden hos män som tänder på gravida kvinnor. Det visade sig att de som hade småsyskon, som alltså sett sin mor gravid under tidiga barndomen, var överrepresenterade. Resultaten pekar på att formbarheten är som allra störst mellan ett och ett halvt och fem års ålder.

”Inte speciellt funktionellt”

Att attraheras sexuellt av gravida kvinnor går enligt Aronsson emot den omtalade teorin om att män tänder på kvinnor som signalerar fertilitet genom en smal midja och breda höfter.

– Det verkar inte speciellt funktionellt att tända på gravida kvinnor. Att sådana preferenser ändå finns talar för att det vi tänder på är helt eller delvis inlärt. Själva inlärningsmekanismen är däremot funktionell och hjälper i de flesta fall individen att hitta en vuxen partner. Kanske måste det finnas en sådan inlärningsmekansim eftersom det är svårt att lagra denna typ av information i generna, säger Hanna Aronsson till SVT Vetenskap.

Utan sexuella motiv

Man kunde också se att heterosexuella män dras till kvinnor som liknar deras mödrar och heterosexuella kvinnor till män som har drag som påminner om deras far.

– Det är viktigt att påpeka att resultaten inte betyder att små barn har sexuella känslor gentemot sina föräldrar. Inlärningen sker utan sexuella motiv, och det är i puberteten som den lagrade informationen får sexuell betydelse, menar Hanna Aronsson.

Aronsson menar att resultaten stödjer hypotesen de hade vid avhandlingens inledning, men med vissa undantag.

– Som väntat såg vi ett samband mellan rökande föräldrar och attraktion till rökning hos en partner. Något förvånande var dock att föräldrarna hade en negativ inverkan på attraktion till glasögon. Intressant är att det framförallt var om mamman rökte som heterosexuella män tyckte det var attraktivt med rökande kvinnor, medan det framförallt var om pappan bar glasögon som glasögonbärande kvinnor sågs som mindre attraktiva.

Aronsson spekulerar i vad detta kan bero på;

– Det kan tyda på att man lär in hur kvinnor och män ser ut, utifrån hur föräldrarna ser ut, och att en heterosexuell man sedan dras till det han har lärt sig är typiskt kvinnligt och undviker det han har lärt sig är typiskt manligt, förklarar hon för SVT Vetenskap.

Fler faktorer

Hanna Aronsson understryker dock att vad vi tänder på antagligen inte är hugget i sten.

– Det finns förmodligen fler faktorer som bidrar till att forma våra sexuella preferenser. Alla män med en rökande eller gravid mamma utvecklar inte en sexuell preferens för dessa drag, och det finns personer som utvecklar dessa preferenser utan att ha haft en rökande eller gravid mamma. Det är till exempel sannolikt att vissa preferenser är ett resultat av associationsinlärning i vuxen ålder, avslutar Hanna Aronsson.

Annelie Larsson, SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.