Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny forskning visar att reserestriktioner under coronapandemin kan vara ineffektiva. Foto: TT.

Forskare: “Reserestriktioner fel verktyg mot pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Hur effektivt är det att stänga gränserna under pandemin? Den frågan ställde sig forskare i en ny studie som visar att resor faktiskt kan minska smittspridningen av covid-19 – om de görs på rätt sätt.

En ny studie visar att smittspridningen av covid-19 kommer att minska om vi lämnar tätbefolkade storstäder och sprider ut oss i småstäder. När forskare jämförde smittspridning hos två grupper, varav en förflyttat sig från ett tätbefolkat till ett glesbefolkat område, såg de att smittspridningen minskade i det tätbefolkade området.

De använde sig av en förenklad metod för att simulera smittspridning hos människor i rörelse från en storstad till en småstad. Studien, som utgick från att fem procent i storstaden var smittade, visade att smittspridningen totalt sett blev lägre jämfört med om de stannat i storstaden.

Fredrik Liljeros, professor i sociologi vid Stockholms universitet, tycker att resultatet är väntat.

– Det är inte överraskande resultat egentligen. Ju större en stad är desto mer kontakter brukar människor ha.

Reserestriktioner fungerar i början av en epidemi

I våras gick Världshälsoorganisationen WHO ut med rekommendationer om att hålla gränser öppna.

– Forskning på smittspridning visar att reserestriktioner har ganska bra effekt i början av en pandemi men inte senare och inte när det redan är i gång mellan olika länder, säger Fredrik Liljeros.

Trots WHO:s rekommendationer valde många länder att stänga sina gränser och begränsa resor inom länder i våras.

– När det väl är smitta överallt så har inte resestriktioner någon effekt. Men om det är så att ett land knappast har några smittade, då har det ju en effekt när det kommer folk som är smittade, säger Fredrik Liljeros.

”Nu gör de ingen större nytta”

Staffan Nordmark, professor i medicinsk mikrobiologi vid Karolinska institutet, säger att det inte längre är reserestriktioner som är viktiga, utan hur vi reser.

– Om det pågår allmän smittspridning som fallet är nu i Sverige tror jag inte att reserestriktioner gör någon större nytta. Det viktiga är i så fall vad den smittade men asymptomatiska personen gör när han kommit fram. Går han på afterski och festar hela natten lär han smitta där snarare än på tåget. Om han istället fotvandrar eller åker skidor efter framkomsten, blir han väl sjuk på hotellet utan att ha behövt smitta någon.

Flyg och tåg är säkrare än buss

– Det finns väldigt få fall redovisade där någon under en flygresa blivit smittad med covid-19, 44 totalt. En väsentlig anledning till detta är tror man den enorma luftomsättningen i planet som minskar antal viruspartiklar inne i flygkroppen. Om man använder munskydd i transporten till flygplatsen, på flygplatsen och i kön in i planet tror jag risken är mycket liten, säger Staffan Nordmark.

Risken sägs framförallt ha att göra med hur nära man sitter någon som är smittad, vilket även gäller för tågresor. Staffan Nordmark säger att det är värre att åka buss.

– I en buss med recirkulerande luft byts inte virussmittad luft ut med frisk luft. Om resan tar många timmar riskerar alla i bussen att andas in det antal viruspartiklar som krävs för att bli sjuk.

Studien publicerades i American Institute of Physics under veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer